Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Radiologie van Joshua

We stelden een paar vragen aan radiodiagnostisch laborant Joshua Saämena over zijn werk op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Dit is wat hij ons vertelde.

Blog

Mijn afdeling laat zich het beste omschrijven als…

…divers! Er gebeuren zoveel verschillende dingen, dat het bijna niet te bevatten is. Zo zijn er op de interventiekamers elke dag veel soorten onderzoeken (drainages, dotterprocedures, neuro-interventies en dergelijke), maar ook op de MRI en de CT zit je niet stil met onderzoeken van verschillende delen van het lichaam. Het is voor ons als laborant heel leuk om in een academisch ziekenhuis te werken, want dit trekt een bijzondere patiëntengroep aan die je niet in elk ziekenhuis vindt. Er zijn hier veel artsen die zeer gespecialiseerd zijn in een klein stuk van het specialisme. Daardoor zien wij deze patiënten vaker en zijn we daar meer aan gewend, terwijl dit niet zo is in andere ziekenhuizen.

Ook werk ik elke dag met verschillende collega’s, op verschillende modaliteiten. Zo weet ik van tevoren niet wat ik kan verwachten aan collega’s, werk of patiënten: zéér divers dus!

Ik werk veel samen met…

…de collega’s op de spoedeisende hulp. Omdat de afdeling Radiologie een ondersteunende afdeling is, hebben we op de afdeling te maken met veel verschillende specialismen. Op de SEH bijvoorbeeld heb je ook contact met neurologen, chirurgen en SEH-artsen over scans en foto’s. Hoe vaak we daar per persoon aanwezig zijn, ligt aan de planning en aan de competenties van een laborant op de verschillende apparaten. Als er een trauma binnenkomt, wordt deze ook opgevangen op een kamer waar een CT-scanner staat, zodat we zo snel mogelijk beeldvorming kunnen genereren. Dan moet je natuurlijk wel weten wat je moet doen.

‘De techniek staat voor niets’…

…want ons vakgebied zit vol met leuke ontwikkelingen en innovaties. Zo maken we een CT-scan van het hele hart op het moment in de hartslag dat het hart stil staat. Er zijn in Nederland ook andere ziekenhuizen die deze hartscans maken, maar niet met dezelfde CT-scanner. Ook kunnen we tegenwoordig heel snel een bloedprop uit de slagaders in het hoofd halen zodat een patiënt hier zo goed mogelijk uit kan komen. Dit was vroeger allemaal veel lastiger. Door de ontwikkeling van de techniek in de CT-scanners kunnen we snel na binnenkomst op de SEH een goede scan maken om te bepalen waar het stolsel precies zit en of we op de interventiekamers een poging kunnen doen om het stolsel te verwijderen.

Het leukste moment op mijn dag…

… is het moment dat je met je collega’s de afdeling goed draaiende houdt. Dat is echt kicken! En alhoewel ik een hele leuke baan heb, is het toch altijd wel leuk om de hoofduitgang uit te lopen en het ziekenhuis achter me te laten liggen. Vooral als dat samen met collega’s is, bijvoorbeeld om nog even lekker een hapje of drankje te doen, want we hebben een leuk team!

 

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over werken op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde vind je hier.

Coronavirus zorgt voor focus op de zorg!

Door het coronavirus ligt de focus nu op de zorg in Amsterdam UMC. Dit kan de sollicitatieprocedure beïnvloeden. Klik op deze link voor meer informatie.


Because of the corona virus, healthcare is our main focus now in Amsterdam UMC. This can affect the application procedure. Click on this link for more information.