Terug naar nieuwsoverzicht

Afval scheiden doen we echt samen

Amsterdam UMC werkt er samen met leveranciers aan om steeds meer grondstoffen uit restafval te winnen. In de polikliniek van locatie VUmc staan sinds medio 2020 bakken voor afvalscheiding aan de bron.

Blog

Amsterdam UMC werkt er samen met leveranciers aan om steeds meer grondstoffen uit restafval te winnen. In de polikliniek van locatie VUmc staan sinds medio 2020 bakken voor afvalscheiding aan de bron. “Zonder de gebruikers kunnen we helemaal niks.”

“In de polikliniek van VUmc en het Imaging Center staan sinds vorig jaar bronscheidingsunits”, vertelt afvalcoördinator locatie VUmc Marcel Bak. “Met die nieuwe bakken stimuleren we medewerkers in de kantoorruimtes en de algemene ruimtes om papier, koffiebekers, plastic en straks ook etensresten apart in te zamelen. Zo dringen we op meerdere plekken het aantal kilo’s afval terug en vermeerderen we juist het aantal kilo’s in grondstoffen.”

Oesterzwammen

Het AMC zal de nieuwe afvalbakken straks ook in de nieuwe beddentoren plaatsen. Afvalcoördinator Milan Kezija (locatie AMC): “De eerste afdeling gaat open in juni. Voor ons is dat een ideaal moment om afvalscheiding aan de bron te introduceren. We scheiden nu al allerlei afval, zoals de koffieprut uit de koffiemachines, dat hergebruikt kan worden voor het kweken van oesterzwammen of bij het maken van zeep.”

Duurzame samenleving

Bronscheiding is een wens van de hele organisatie: Milan: “Recyclen van afval is een stuk beter dan verbranden. Daarnaast vinden we dat we als zorginstelling een maatschappelijk belang dienen, ook als het gaat om onze ecologische voetafdruk. En natuurlijk is er de financiële kant: afval verbranden zal de komende jaren steeds duurder worden. Maar de hoofdreden is dat we als ziekenhuis willen bijdragen aan een duurzame samenleving.”

Van elkaar leren

Op beide locaties zal bronscheiding de komende jaren steeds meer worden toegepast. Marcel: “We trekken hierin samen op, zodat we kunnen leren van elkaars ervaringen en processen op elkaar af kunnen stemmen. Leveranciers spelen daarin een belangrijke rol. We hebben onze afvalverwerker SUEZ gevraagd om ons te helpen. Zo geven die workshops aan inkopers over duurzaam inkopen en deelt kennis en ervaring over recycling met ons. Veel UMC’s zijn namelijk al wat verder met bronscheiding dan wij. Het uiteindelijk doel is bronscheiding waar het kan, en nascheiding waar het moet. Gelukkig zijn er in het ziekenhuis al mooie initiatieven op het gebied van afvalscheiding, zoals projecten met het Green Team OK. Ook verschillende verpleegafdelingen zijn volop bezig met afvalscheiding.”

50.000 kliko’s

De afvalstromen van Amsterdam UMC zijn groot. Op locatie AMC gaat het elk jaar over 1,5 miljoen kilo restafval en 350.000 kilo ziekenhuisafval. Milan: “Dat restafval kun je vergelijken met 50.000 kliko’s met afval. Een flinke hoeveelheid dus. Bij de aanbesteding hebben we met onze afvalpartner afgesproken dat we in ieder geval 5 procent meer afval willen hergebruiken dan we nu doen. Als je kijkt naar die enorme hoeveelheden is dat voor ons al een flinke stap vooruit. Dan praat je straks over het hergebruik van ruwweg 195.000 kilo plastic, blik en drinkpakken en zo’n 265.000 kilo voedselresten. De volgende stap is om dat hergebruik met nog eens met 10 procent te verhogen, dan zitten we daarmee al bijna op de helft van ons afval.”

Iets verder lopen

De belangrijkste rol in de invoering van bronscheiding is weggelegd voor de medewerkers, legt Marcel uit. “De mensen die hier werken, zullen het moeten doen. De komende jaren gaan medewerkers merken dat de restafvalbakken op steeds meer plekken vervangen worden door een bronscheidingsunit. Soms zullen mensen iets verder moeten lopen om iets weg te gooien. Die lichaamsbeweging is juist goed, want we zitten toch al te veel achter ons bureau. En mensen zullen even moeten kijken in welk vak je je afval kwijt kunt. Alles staat of valt met de medewerking van de medewerkers. We hopen er dus heel erg op dat iedereen mee wil doen.” Milan: “Zonder de gebruiker kunnen we helemaal niks. Gelukkig zie je dat steeds meer mensen met afvalscheiding zijn opgegroeid, ook op school. En ook oudere medewerkers zijn zich steeds meer bewust van de noodzaak van afvalscheiding, zeker ook binnen de zorg. De reacties zijn gelukkig voornamelijk positief.”

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? We zoeken nog een Procesleider Afvalbeheer voor locatie AMC. Klik hier om direct naar de vacature te gaan, reageren kan t/m 13 juni. 


Tekst: Jeroen Kleijne
Foto: Mark van den Brink