Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Cardiothoracale Chirurgie van Mandy

"Ons specialisme is altijd in beweging. Door vernieuwingen in de operaties en handelingen, maar uiteraard ook fysiek, want op drukke dagen zetten we zoveel stappen dat we de sportschool dan prima een dagje kunnen overslaan!"

Blog

.

Mandy werkt als verpleegkundige op de afdeling Cardiothoracale Chirurgie. Sinds 3 jaar is ze ook praktijkopleider en begeleidt ze, samen met een collega, de leerlingen van haar afdeling. Op deze afdeling heeft ze ook de verkorte variant van de HBO-V opleiding gevolgd. Na 7 jaar geniet ze nog steeds van haar baan én haar collega’s.

Wat mij ontzettend veel voldoening geeft…

…is dat de patiënten nog vaak na afspraken op de poli even naar de verpleegafdeling komen om gedag te zeggen. Eén patiënt komt ons bijvoorbeeld al een aantal jaar cupcakes brengen op zijn verjaardag en de dag dat hij geopereerd is. Hij viert graag deze mijlpalen met ons en dat voelt enorm bijzonder!

Op mijn afdeling…

… zien we voornamelijk cardio chirurgische patiënten die komen voor een open hartoperatie. Ze verblijven een aantal dagen voor en na de ingreep op de afdeling. Afhankelijk van waar de patiënt diens cardioloog heeft, wordt de opname eventueel vervolgd in het verwijzend ziekenhuis.

Samen met de CCU en cardiologie vormen we de verpleegafdelingen van het Hartcentrum. Hierdoor komt het dikwijls voor dat ook cardiologische patiënten op onze afdeling verblijven. Sinds twee jaar hebben we samen met de cardiologie een shortstay zaal. Hier verplegen we cardiologische patiënten die voor een korte ingreep komen (bijvoorbeeld een pacemakerimplantatie of dotterbehandeling). We zien dus een variëteit aan patiënten op mijn afdeling.

Een leuke ontwikkeling…

…op mijn afdeling is het starten van de ‘proeftuinen’. Vanaf september zal onze afdeling samen met twee andere specialismen starten met de ‘proeftuin beroepsprofiel 2020’. Hierin gaan we met elkaar op zoek naar de verdeling voor de verschillende beroepsrollen die in 2020 definitief hun intrede zullen doen. Dit is een spannende verandering binnen ons beroep en we zijn dan ook heel enthousiast dat we hierin een aandeel mogen leveren.

Ik ben trots op…

…het feit dat ik al zo snel praktijkopleider geworden ben! Vrij snel nadat ik begon op de verpleegafdeling van Cardiothoracale Chirurgie kreeg ik deze taak en mocht ik verschillende studenten begeleiden. Bijvoorbeeld studenten MBO-V, HBO-V, geneeskunde en ook operatie assistenten in opleiding. Hier haal ik heel veel werkplezier uit! Het opleiden biedt uitdagingen en is enorm divers! Toen de mogelijkheid kwam om praktijkopleider te worden, greep ik deze kans dan ook met beide handen aan. Mijn collega en ik hebben deze rol nu zo’n twee jaar en onze ideeën nemen alleen maar toe en ook leren we nog steeds van iedere student! Dit zal niet snel saai worden!

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over dit werk vind je hier.

Coronavirus zorgt voor focus op de zorg!

Door het coronavirus ligt de focus nu op de zorg in Amsterdam UMC. Dit kan de sollicitatieprocedure beïnvloeden. Klik op deze link voor meer informatie.


Because of the corona virus, healthcare is our main focus now in Amsterdam UMC. This can affect the application procedure. Click on this link for more information.