Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Echocardiografie van Leonie

We stelden een paar vragen aan Echocardiografist in opleiding Leonie over haar werk op de afdeling Echocardiografie van de Poli Hartcentrum. Dit is wat ze ons vertelde.

Blog

.

Mijn afdeling is trots op…

….de groei die we hier doorgemaakt hebben. Van een kleine afdeling zijn we in de loop van de jaren uitgegroeid tot een afdeling met elke dag volle spreekuren. Dit hebben we o.a. weten te realiseren door veel mensen op te leiden. Ik ben er een van en rond binnenkort mijn studie af. Waarschijnlijk in januari haal ik mijn diploma.

Daarna hoop ik ook wat neventaken te kunnen oppakken. De meeste van mijn collega’s doen dit al. Zo regelen zij patiënten voor onze jaarlijkse cursus ‘medicijnen & planning beheren’ en zijn er drie collega’s die zich toeleggen op echocardiografie bij kinderen. Ook heb ik een collega die les geeft, presentaties verzorgt en participeert in studies om artsen te helpen in hun onderzoek. Er zijn dus veel doorgroeimogelijkheden binnen de echokamers!

Het grootste misverstand…

…is dat mensen vaak denken dat we alleen maar in donkere kamers zonder daglicht werken. We hebben vijf echokamers waar we de patiënten echoën. Hier komt inderdaad niet zoveel daglicht naar binnen, maar we werken ook op andere plekken in huis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Spoedeisende Hulp, het Cathlab, de shockroom en de verpleegafdelingen. Deze afwisseling maakt het werk heel dynamisch. Het ene moment sta je in een reanimatiesetting en het volgende moment sta je bij een patiënt die net terug is van een operatie.

Op een verjaardag zal ik dus ook altijd vertellen…

…dat de echocardiografie ontzettend leuk is! Het is uitdagend doordat je altijd moet blijven nadenken tijdens het maken van de echo. Het gaat mijns inziens om twee verschillende dingen: enerzijds zorg ik er voor dat de beelden van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn, ondanks dat het soms bijna onmogelijk is om een mooi beeld te maken. Anderzijds moet ik mezelf scherp houden om tijdens de echo na te denken over wat ik daar zie, want daar moeten we op door te pakken. Die combinatie blijf ik interessant vinden, want wat maakt dat er een bepaalde uitkomst van een bepaalde meting is? Hoe kun je dat verder uitzoeken en in beeld brengen. Dat maakt echoën naar mijn idee leuk!

Stressvrij werken, omdat…

…we een ontzettend leuk team hebben. Het is gezellig, collega’s zijn vrolijk, maar vooral heel collegiaal! Iedereen helpt elkaar altijd. Dat is hier geen uitzondering, maar echt aan de orde van de dag. Ik ben de jongste van het team en de meeste van mijn collega’s werken al jaren op deze afdeling. Toch is iedereen nog altijd bereid om mij dingen uit te leggen, te helpen en daar de tijd voor te nemen. Er ligt ook ontzettend veel cardiologische kennis binnen mijn team. Het stressvrij werken komt naar mijn mening echt niet voor, omdat het werk makkelijk is, maar grotendeels door de collegialiteit die er heerst!

Het leukste moment op mijn dag…

…is de gezamenlijke bespreking. We hebben aan het einde van de dag zeker een half uur om echo’s te bespreken, vragen te beantwoorden, naar presentaties van elkaar te kijken of metingen door te nemen. Dit is heel leerzaam en fijn, zeker als leerling. Hierbij leer je ook dat echo niet zo zwart wit is maar veel grijze gebieden kent.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Bekijk vacatures binnen de polikliniek hartcentrum

Coronavirus zorgt voor focus op de zorg!

Door het coronavirus ligt de focus nu op de zorg in Amsterdam UMC. Dit kan de sollicitatieprocedure beïnvloeden. Klik op deze link voor meer informatie.


Because of the corona virus, healthcare is our main focus now in Amsterdam UMC. This can affect the application procedure. Click on this link for more information.