Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Endocrinologie van Margo

We stelden een paar vragen aan Margo, verpleegkundig consulent diabetes, locatie AMC. Dit is wat zij ons vertelde.

Blog

We stelden een paar vragen aan Margo, verpleegkundig consulent diabetes, locatie AMC. Margo werkt bijna 3 jaar in Amsterdam UMC. Naast het werk op de polikliniek, en af en toe ook in de kliniek, volgde ze tijdens de corona pandemie de opleiding tot diabetesverpleegkundige.

Ik ben cum laude geslaagd…

“…voor de opleiding diabetesverpleegkundige. De opleiding duurde een jaar en was extra uitdagend vanwege de corona pandemie. Naast het volgen van online onderwijs, werd ik naast mijn werk op de polikliniek ook af en toe ingezet in de kliniek. Ik ben blij dat ik geen vertraging heb opgelopen en nu voorschrijfbevoegde diabetesverpleegkundige ben!”

Mijn passie ligt bij…

“…de begeleiding van patiënten met type 2 diabetes en overgewicht/obesitas. Ik ben nieuwsgierig naar het effect van interventies zoals intermitterend vasten of ‘time restricted eating’ en wat we verder gaan leren over de invloed van onze darmen. Voorlopig ligt er voldoende uitdaging in mijn werk op de polikliniek, maar in de toekomst lijkt het me leuk om betrokken te zijn bij onderzoek onder deze doelgroep. Amsterdam UMC is bij uitstek een organisatie die mij kansen kan bieden op dat gebied. Ik hoop ook dat er in de toekomst meer aandacht komt voor leefstijlgeneeskunde bij patiënten én behandelaars. Veel mensen die ik begeleid kunnen op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning enorme stappen maken waardoor ze minder last hebben van klachten die passen bij de chronische ziekte(n) die ze hebben”.

De ontwikkelingen op het gebied van diabetes…

“…gaan snel. Dit jaar komen er drie nieuwe insulinepompen op de markt en de ontwikkelingen aangaande sensortechnologie volgen elkaar snel op. We komen steeds dichterbij de behandeling van type 1 diabetes met een kunstmatige alvleesklier. Naast de afgifte van insuline kan zo’n systeem ook glucagon afgeven waardoor de bloedglucoseregulatie lijkt op wat een gezond lichaam ook doet. Naast technologische ontwikkelingen gebeurt er ook veel op het gebied van leefstijl. De uiteenlopende initiatieven inspireren mij om dit te delen met mijn patiënten”.

Met bewondering kijk ik…

“…naar de hoeveelheid expertise en ervaring die mijn collega’s hebben op het gebied van diabetes mellitus. Stuk voor stuk inspirerende dames waar ik nog veel van kan leren! We zijn een zelfsturend team, wat betekent dat we zelf beslissingen kunnen nemen rondom de invulling van onze werkzaamheden. Die vrijheid spreekt mij ontzettend aan. Ik ben dan ook trots op mijn collega’s en de manier waarop zij de diabetespolikliniek hebben vormgegeven”.

Eén van de leuke dingen…

“…aan het werk is de relatie die je met patiënten opbouwt. Ik ben dankbaar dat zij mij in vertrouwen nemen en hun kwetsbaarheden delen. Iedere patiënt heeft een verhaal en is uniek. De begeleiding verschilt per persoon en het is voor mij een uitdaging om aan te sluiten bij de belevingswereld van de patiënt. Soms zoek ik een ingang om gedragsverandering te stimuleren en soms hebben patiënten alleen behoefte aan een luisterend oor. Geen gesprek is hetzelfde en dat maakt mijn baan elke dag afwisselend. Ik merk dat sommige graag iets terug willen doen. Een paar maanden geleden vroeg een patiënt mij geen lunch mee te nemen en werd ik verrast met een heerlijk bord vers gemaakte roti. Vorige week werd mijn hand gelezen door een dame die voorspelde hoe mijn toekomst eruit gaat zien. En wanneer ik een periode in de kliniek ga werken ontvang ik lieve en bemoedigende woorden. Allemaal bijzondere momenten waarop patiënten hun betrokkenheid tonen. Zo gaat dat andersom ook. Ik vraag naar de thuissituatie, wens hen succes bij iets waar ze tegenop zien en vraag hoe een operatie is gegaan. Hier haal ik energie uit”.

Ik vind het heerlijk…

“…om mijn eigen spreekuur te draaien. Toen ik nog op de verpleegafdeling werkte, merkte ik dat ik soms geleefd werd door de structuur van de dag. In deze functie ervaar ik op dat gebied meer vrijheid en autonomie. En dat spreekt mij aan. Op verjaardagen vertel ik dan ook dat ik een fantastische functie heb mét regelmatige werktijden en dat ik zelfs vrij ben op feestdagen!”