Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Endoscopie van Helene en Pascalle

We stelden een paar vragen aan Helene en Pascalle over hun werk als Endoscopie verpleegkundigen bij Amsterdam UMC, locatie AMC. Dit is wat ze ons vertelden.

Blog

Helene Tijsen (39) en Pascalle Swerissen (31) werken beide als verpleegkundigen op de afdeling Endoscopie in Amsterdam UMC, locatie AMC. Pascalle is inmiddels senior verpleegkundig en werkt nu 5 jaar op de afdeling, Helene werkt nu een jaar op de afdeling en is net begonnen met de opleiding tot endoscopie verpleegkundige.

Ontwikkelingen binnen ons vakgebied…

“…volgen elkaar op onze afdeling snel op”, zegt Pascalle. “Als het gaat om innovatie staan wij vooraan in Europa en dat is soms spannend, maar vooral interessant en uitdagend. Regelmatig worden er nieuwe materialen of interventies geïntroduceerd, waar wij dan op in spelen”. Helene: “Uitwisselen van expertise gebeurd dan ook regelmatig door middel van congressen en live uitzendingen. We kijken ook niet meer gek op als we buitenlandse artsen op de scopie kamers tegenkomen. Ook op persoonlijk vlak wordt ontwikkeling op onze afdeling gestimuleerd. Onze hoofdverpleegkundige stimuleert bijvoorbeeld echt om naar de toekomst te kijken. Ik ben net gestart met de opleiding tot endoscopie verpleegkundige en hoop in de toekomst nog meer te kunnen betekenen voor het vak en de afdeling”.

Soms is het wel even slikken…

“…omdat patiënten op onze afdeling vaak slecht nieuws hebben gekregen”, vertelt Pascalle. “Ik herinner me een jonge vrouw met jonge kinderen, die bij ons kwam voor een ERCP (kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier). Ze had die de dag ervoor te horen gekregen dat ze alvleesklierkanker had en dat dit ongeneselijk was. Dit is zo ontzettend ingrijpend en verdrietig, maar dat je de kwaliteit van leven voor deze vrouw kan verbeteren is het mooiste wat er is in ons vak”. Helene: “Soms komen patiënten meerdere keren voor een onderzoek en/of behandeling en raken het vertrouwen in hun eigen lichaam kwijt en raken negatief. Zo had ik laatst een patiënt die zo verrast was dat hij goed nieuws had gekregen, dat hij emotioneel werd. Hij gaf aan weer plannen te kunnen maken om wet te gaan met zijn boot en te kunnen genieten van alledaagse dingen. Het is fijn om iemand dan echt te zien opbloeien”.

Werken in een academisch ziekenhuis vind ik belangrijk…

“…omdat je op breed niveau top klinische zorg verleent”, zegt Helene. De artsen hebben veel expertise en delen dit graag met de endoscopie verpleegkundigen. Ook de materialen en technische snufjes die weer veranderen, om de patiënt nog betere zorg te kunnen bieden, maken het erg interessant om hier te werken. Als ik zie wat voor werk er door artsen en verpleegkundigen wordt verzet om de patiënt verder te helpen in een proces, maakt dat mij heel trots!” Pascalle vult aan: “De nauwe samenwerking op onze afdeling is wat mij betreft echt uniek. Er is totaal geen hiërarchie en je werkt nauw samen met de stafartsen en arts-assistenten”.

Ons team is ontzettend divers…

“…en dat werkt heel erg goed”, vertelt Pascalle. Van een jonge verpleegkundige die net klaar is met de opleiding, tot een gepensioneerde die toch nog niet weg wil. Verder verschillen we allemaal ook erg qua karakter. Een uitdaging zou je denken, maar juist niet! Iedereen gaat goed met elkaar om en helpt elkaar heel graag. Je werkt nooit op een eilandje, er is altijd wel iemand die je wilt helpen als dat nodig is. Helene knikt instemmend: “die onvoorwaardelijke collegialiteit op de afdeling en dynamiek tussen collega’s is ontzettend fijn”.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over de functie verpleegkundige op de afdeling Endoscopie vind je hier.