Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Gynaecologie/Oncologie van Cleo & Yvet

We stelden een paar vragen aan verpleegkundigen Cleo & Yvet over hun werk op de afdeling Gynaecologie/Oncologie. Dit is wat ze ons vertelden.

Blog

Cleo Boll (45) en Yvet Koopmanschap (24) werken samen als verpleegkundigen op de afdeling Gynaecologie in Amsterdam UMC, locatie AMC. Vrouwen uit het hele land worden naar de afdeling doorverwezen met gynaecologische problemen (veelal oncologisch, maar ook benigne problematiek). Beiden hebben dit jaar de opleiding tot Oncologie Verpleegkundige afgerond en geven ook les aan oncologieverpleegkundigen in opleiding.

Onze afdeling is in 1 woord…

“…dynamisch”, stelt Yvet. “Geen dag is hetzelfde, de afdeling is altijd in beweging. Van het verlenen van postoperatieve zorg in hoog complexe situaties tot palliatieve zorg, alles komt voor op de afdeling.” Volgens Cleo maken ook de ontwikkelingen binnen de oncologie het werk dynamisch: “Er zijn steeds nieuwe bevindingen en behandelingen in ons vakgebied, daarmee wordt de zorg steeds complexer, maar ook uitdagender.”

Je bouwt echt een band op met patiënten…

“… doordat oncologische patiënten vaak terugkomen op de afdeling voor hun behandeltraject. Het behandeltraject kan bestaan uit een operatie of chemokuren, in beide gevallen wordt de zorg op de afdeling verleend”, zegt Yvet. “We zijn in dat opzicht echt een unieke afdeling, met de combinatie van chirurgie en interne geneeskunde. Ook verlenen wij op de afdeling psychosociale zorg en palliatieve zorg. Dit kan soms behoorlijk intensief zijn en indruk maken. Gelukkig wordt hier veel ruimte voor geboden tijdens groepsevaluaties.”

x

Ik ben trots…

“…dat je met iets kleins al het verschil kan maken bij een patiënt”, vertelt Cleo. Yvet: “Voor mij zijn dat ook echt de WOW-momentjes die mijn dag maken. Zo had ik laatst een patiënt waarbij we 3 keer per dag haar wond moesten verzorgen, iets waar de patiënt steeds meer tegenop ging zien vanwege de pijn. Door het aanzetten van haar favoriete muziek, werd zij een beetje afgeleid en samen zingend was de wondzorg zo klaar.”

In de pauze…

“…eten wij altijd samen met het hele team”, vertelt Yvet. Cleo grapt: “Pauze, wat is dat? Nee hoor, gelukkig wordt er goed op toegezien dat we pauze nemen. De momenten met het team samen in de koffieruimte zijn heel belangrijk voor de teamspirit. Echt even een momentje om te lachen en verhalen te vertellen.”

Mijn leidinggevend helpt mij in mijn werk door…

“…nauw betrokken te zijn bij het team en bij mijn ontwikkeling als verpleegkundige”, zegt Yvet. “Ze weet goed wat er speelt op de afdeling en alles is bespreekbaar.” Cleo vult aan: “Ze draagt echt zorg voor het team en zorgt dat we niet uit balans of overbelast raken. Ook organiseert ze leuke dingen buiten het werk en staat er elke week een fruitmand voor ons in de koffiekamer. Dat is goed voor je team zorgen.”

Het raarste dat ik heb meegemaakt…

“…is een vrouw die euthanasie wilde in de kist op het crematorium”, zegt Cleo. “Dat leek haar wel praktisch, zo zou ze niemand tot last zijn.”

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over de functie van verpleegkundige Gynaecologie/Oncologie vind je hier.