Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Intensive Care van Anoeska

"Dit zijn de patiënten waardoor ik me realiseer dat het leven niet oneindig is en dat ‘pluk de dag’ toch wel echt heel belangrijk is!" We stelden een paar vragen aan Intensive Care (IC) Verpleegkundige Anoeska over haar werk op de afdeling Intensive Care Volwassenen. Dit is wat ze ons vertelde.

Blog

.

Anoeska (27) is Intensive Care (IC) Verpleegkundige op de Intensive Care Volwassenen. Na ruim 3 jaar op de verpleegafdeling Algemene Chirurgie gewerkt te hebben, is ze sinds 2016 gediplomeerd Intensive Care (IC) Verpleegkundige.

De patiënt die ik nooit zal vergeten is…

…een man van 28 die bij ons werd opgenomen met een neurotrauma door een val. Hij is een aantal dagen heel instabiel geweest en uiteindelijk hersendood verklaard. Zijn vriendin en vader waren altijd bij hem aanwezig en vooral met zijn vriendin heb ik veel gesproken over hun leven samen. Na zijn overlijden heeft hij zijn organen kunnen doneren. Ik ben mee geweest naar de OK en heb de operatie kunnen bijwonen. Dit was voor mij best een heftige casus. De patiënt en zijn vriendin zijn van dezelfde leeftijd als ik ben, dus het kwam wel heel erg dichtbij. Tegelijkertijd is het ook heel mooi dat iemand nog iets kan beteken voor een ander door de orgaandonatie. Dit zijn de patiënten waardoor ik me realiseer dat het leven niet oneindig is en dat ‘pluk de dag’ toch wel echt heel belangrijk is!

Naast mijn werk als Intensive Care Verpleegkundige…

…rijd ik regelmatig met de Mobiele Intensive Care Unit (MICU) door de regio. De MICU is een ambulance die patiënten vervoerd van IC naar IC. Locatie AMC draagt de coördinatie voor de regio. Het is dus een privilege dat ik dit naast mijn werk kan doen, want op andere IC-afdelingen is deze taak er dus vaak niet. De diensten worden ingeroosterd in een apart rooster naast ons reguliere dienstrooster en we zijn dan oproepbaar vanuit huis als er een rit is.

Zo worden we bijvoorbeeld opgeroepen voor een patiënt uit een perifeer ziekenhuis met een hoog complexe zorgvraag. Het ziekenhuis wil de patiënt dan graag verplaatsen naar een academisch centrum. Dit verzorgen wij. Ook patiënten die ergens in de regio een bepaalde ingreep hebben ondergaan, maar nu weer naar het ziekenhuis in hun eigen woonplaats mogen vervoeren we. Ik vind het ontzettend leuk om dit te doen. Je voert je ‘normale’ werkzaamheden uit, zoals je dat gewend bent bij een IC-patiënt, alleen nu in een rijdende auto. Dit maakt de werkdag super afwisselend en uitdagend.

Ontwikkelingen op mijn afdeling zijn…

…er dagelijks! We krijgen namelijk elke doordeweekse dag de mogelijkheid een klinische les bij te wonen. Dit gaat over allerlei onderwerpen. Ook is dit het moment dat Intensive Care Verpleegkundige in opleiding een patiëntencasus of kwaliteitsonderzoek presenteren. Er wordt op onze afdeling ook veel onderzoek gedaan naar verschillende onderwerpen. Hier worden wij dan over bijgepraat en soms kunnen we ook echt helpen bij het onderzoek door bijvoorbeeld extra bloedafnames te verzorgen of metingen te verrichten.

De meest recente ontwikkeling is een nieuwe beademingsvorm. Hier wordt dan direct uitgebreid scholing en bed-side teaching over verzorgd. Echt…het staat hier niet stil.

Mijn afdeling is uniek…

…omdat er echt wordt samengewerkt. Het is fantastisch om te zien dat, op het moment dat het er echt om gaat, alle neuzen dezelfde kant op gaan en we vol voor de patiënt gaan! Dit soort momenten komen vooral voor bij acute opnames van ernstig zieke patiënten of bij reanimaties. Het team werkt dan echt ontzettend effectief samen en we hebben vaak aan een half woord genoeg. Iedereen denkt mee en artsen en verpleegkundigen zijn één team.

Ook de humor maakt voor mij deze IC een fijne werkplek. Het klinkt misschien gek dat er op een plek waar ook veel ellende voorkomt er juist veel gelachen wordt, maar dit is ook nodig. Samen lachen en samen huilen, relativeren en praten met elkaar.

Als ik op een verjaardag vertel wat voor werk ik doe…

… krijg ik altijd dezelfde reactie namelijk: ‘Oh je werkt op een intensive care? Wat heftig.’ En soms is dat het ook, maar het kan ook heel dankbaar zijn en ik haal er een hoop voldoening uit. En buiten alle verdrietige casussen die er soms zijn, lachen we ook heel erg veel met elkaar.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over het werken op onze Intensive Care tref je hier.

Coronavirus zorgt voor focus op de zorg!

Door het coronavirus ligt de focus nu op de zorg in Amsterdam UMC. Dit kan de sollicitatieprocedure beïnvloeden. Klik op deze link voor meer informatie.


Because of the corona virus, healthcare is our main focus now in Amsterdam UMC. This can affect the application procedure. Click on this link for more information.