Terug naar nieuwsoverzicht

De afdeling Neurologie en Neurochirurgie van Melanie

Blog

Melanie is Neuroverpleegkundige op de afdeling Neurologie en Neurochirurgie. Deze twee specialismes zijn zo verweven in elkaar dat ze bijna dagelijks met beide specialismes te maken heeft. Elke werkdag is anders, want elke patiënt met neurologische schade uit zich anders. Daarnaast heeft de afdeling “vier verschillende subafdelingen” waar je komt te werken. Wij stelde Melanie een aantal vragen over haar werk als neuroverpleegkundige. In deze blog vertelt ze wat haar werk zo uitdagend maakt.

Ik ben trots op…

…Wat ik in een relatief korte tijd periode op de afdeling heb bereikt. Op de afdeling Neurologie en Neurochirurgie zijn er mogelijkheden voor ontwikkeling. Je wordt hierin ondersteund door o.a. de verpleegkundige opleider. Ik ben praktijkopleider geworden, ik heb de vervolgopleiding tot neurologieverpleegkunde afgerond en sinds maart ben ik senior verpleegkundige. Dat zijn mooie stappen! Voor de seniorenleergang heb ik een skillslab opgezet op de afdeling. Deze wordt afdelingsspecifiek, waardoor collega’s ten alle tijden aan hun verpleegtechnische handelingen kunnen werken als zij zich ergens niet meer bekwaam in voelen. Ik ben erg trots dat ik dit heb kunnen realiseren en hiermee een mooie bijdrage aan het team heb kunnen leveren.

De zorg…

…Wordt steeds complexer en vooral in de academie. Patiënten worden vanuit perifere ziekenhuizen overgeplaatst naar onze afdeling voor onze expertise. Zo komen patiënten vanuit heel Noord-Holland naar ons toe voor de intra-arteriële trombectomie (IAT). Er komen steeds meer patiënten die deze behandeling ondergaan, waardoor wij opleiding tot IAT verpleegkundigen hebben opgezet. De IAT verpleegkundige bewaakt de patiënt tijdens de behandeling in plaats van een anesthesie medewerker, natuurlijk is er ten alle tijden een anesthesiemedewerker waarop je kan terug vallen.

Hoe de patiënt…

…Opknapt na neurologische schade is onbekend. Soms knapt een patiënt niet meer op, dan volgt een palliatief beleid. Er wordt alles aan gedaan om de patiënt comfortabel te maken. Er is één patiënt mij altijd bij gebleven. Het was een jonge vrouw oorspronkelijk uit Frankrijk. Zij werd palliatief en kwam tijdens mijn dienst te overlijden. Haar dochtertje van ongeveer twaalf was overgekomen om nog bij haar moeder te kunnen zijn. Zij draaide vaak het nummer Formidable van Stromae. Elke keer als ik dat nummer hoor moet ik weer aan deze mevrouw denken.

Patiënten met neurologische schade zijn vaak…

…In de war en hebben het over de vreemdste dingen. Een patiënt heeft zoveel grappige dingen gezegd waar wij dubbel om hebben gelegen. Een van de verpleegkundigen had haar goudvis dood geknuffeld. Ze vertelde dat ze niet zo dol was op kamperen (zij lag in een tentbed i.v.m. valgevaar), en dat wij maar even broodjes döner moesten halen in dat ene steegje, je weet wel daar om de hoek.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Melanie zoekt nog collega’s. Bekijk hier de vacature. Wil je nog meer weten over de afdeling en het werk als Neuroverpleegkundige  bekijk dan de Instagram-pagina van de Neurotoppers