Terug naar nieuwsoverzicht

De mannen van Chirurgie

Waarom er zoveel mannen op de verpleegafdeling van Chirurgie werken? Omdat het vak van een verpleegkundige veel uitdagender is dan het beeld dat de buitenwereld heeft van het werk van een verpleegkundige!

Blog

‘Een geschikte afdeling voor kerels’

Het is donderdagmiddag 14.00 uur. Zeven mannen van G6 noord en zuid, ofwel de afdeling Chirurgie, stappen bij grandcafé ZO naar binnen. Chris, Bas V., Bas L., Mark, Bart, Reggie en Merijn. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Dat merk je direct aan het gelach en de opmerkingen die ze naar elkaar maken. Onderwerp van gesprek: het grote aantal mannen dat op G6 werkt. Want dat zijn er veel. Veertien namelijk. Hoe komt dat? Wat is het geheim van de afdeling?

.

Mannen die van hectiek houden

Ze zijn het absoluut niet eens met het vooroordeel dat de verpleging een vak voor vrouwen is. Want dit zijn mannen die hun vak verstaan. Dat wordt direct duidelijk. Werken op chirurgie bij Amsterdam UMC, locatie AMC, staat gelijk aan hectiek en situaties waarin je snel en adequaat moet optreden. Het hoofd koel houden. En dat spreekt deze mannen aan want het woord ‘hectisch’ valt vaak. ‘We maken veel acute situaties mee die je uit de routine van je dienst halen. Een tijdje geleden was er tijdens de avonddienst een noodsituatie waarbij een patiënt het heel benauwd had. Hij kreeg geen adem meer. Dan moet je direct ingrijpen. Via een snee in de hals plaatste de arts een buisje in de luchtpijp waarmee de patiënt weer zuurstof kreeg. Dat was extra moeilijk omdat deze patiënt een operatie had ondergaan in het halsgebied. En het gebeurde ook nog eens midden op zaal. Dat was heftig en intensief. In zo’n situatie moet je met het hele team, de verpleegkundigen, chirurgen en specialisten, acuut handelen. Dat vind ik mooi en daar doe ik het voor, vertelt Bas V.’

.

Voor de dood vandaan getrokken

‘En dan die man met die alvleesklierontsteking’, merkt Bas L. op. ‘Hij is maandenlang enorm ziek geweest en intensief verzorgd, ging op en af naar de IC en had al een paar keer afscheid van zijn kinderen genomen. We hebben hem letterlijk meerdere malen voor de dood vandaan getrokken. Hij knapte toch op, mocht naar huis en toen hij voor controle terugkwam, nam hij de moeite om langs de afdeling te lopen. Dan komt zo’n kerel binnenlopen. Op zijn eigen benen! Nog een beetje wankelend, maar toch. Dat is kicken en dan weet ik weer waar ik het voor doe.’

.

Technische innovaties

Het zevental heeft ook in streekziekenhuizen gewerkt. Ze zijn het er allemaal over eens: op locatie AMC zijn de situaties complex. De patiënten zijn zieker, de operaties groter en risicovoller. Er liggen ook veel mensen die eerst voor een gecompliceerd ziektebeloop zijn behandeld in een streekziekenhuis. Daar worden ze niet beter en uiteindelijk komen ze dan op locatie AMC terecht. Die complexe ziektebeelden maken het werk uitdagend en leuk. Net zoals de technische innovaties en pilots waar ze aan mee doen. Ze lachen want dat is volgens hen ook zo’n mannending, die technische innovaties. Ze vertellen over de pilot ‘wireless monitoring’ waar ze aan meedoen. De patiënt krijgt dan een sticker op de borst en onder zijn oksel. Die meten zijn ademhaling, hartfrequentie en temperatuur. Vervolgens krijg je als verpleegkundige een piep op je mobiele telefoon als er iets mis is met de patiënt. Zo kan je veel beter monitoren en inspelen op de situatie.

.

Van installatiemonteur naar verpleegkundige

De roeping om de zorg in te gaan was niet bij alle zeven aangeboren. Zo was Bas L. eerst installatiemonteur, Bas V. koos voor een opleiding tot gymleraar en Mark stond op het punt om timmerman te worden. Merijn is de enige die al vroeg wist dat hij chirurgie wilde doen. Als klein jongetje was hij geïntrigeerd door de operaties die hij op de televisie zag. Hij wist toen al: dat wil ik ook.

De zeven mannen hebben nóg iets gemeen: ze hebben geen spijt van hun keuze. Het werk op de afdeling chirurgie in op locatie AMC is hen op het lijf geschreven met al die verpleegkundige technische handelingen aan het bed, de drains, stoma’s en katheters. Met veel acute situaties en klinisch redeneren op hoog niveau. En het is een mooie springplank naar een vervolgstap waarbij een baan op de spoedeisende hulp, de intensive care, de uitslaapkamers of de ambulance lonkt. Daarin krijgen ze alle support vanuit locatie AMC en van Reggie en Chris, hun leidinggevenden. In het eerste sollicitatiegesprek dat Bas V. had, meldde hij dat hij niet langer dan een half jaar op chirurgie wilde blijven: hij wilde doorgroeien. Hij kreeg als antwoord: we gaan je helpen om nog beter te worden. Inmiddels werkt hij er al bijna twee jaar met plezier en heeft hij veel geleerd.

.

De m/v van G6 houden elkaar goed in balans

Wat vinden ze eigenlijk van hun vrouwelijke collega’s? ‘Het is een superleuk team en de chemie tussen de mannen en vrouwen is leuk. Wij communiceren als mannen anders, we zijn nuchter en gebruiken minder woorden.’ Weer klinkt er gelach maar ze zouden niet zonder hun vrouwelijke collega’s willen. Het is duidelijk: de mannen en vrouwen op G6 houden elkaar goed in balans en laten zien dat het vak van een verpleegkundige veel uitdagender is dan het beeld dat de buitenwereld heeft van het werk van een verpleegkundige: ‘billen wassen, pleisters plakken en patiënten knuffelen’.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over werken op de verpleegafdeling Chirurgische Specialismen vind je hier