Terug naar nieuwsoverzicht

De SEH van de toekomst

Bij ons op de Spoedeisende Hulp komen nauwelijks mensen binnen met een huis-tuin-en-keukenprobleem.

Blog

Bij ons op de Spoedeisende Hulp komen nauwelijks mensen binnen met een huis-tuin-en-keukenprobleem. De ambulances brengen hier vooral patiënten die hoog complexe zorg nodig hebben. Dat maakt het verschil met andere, in grootte vergelijkbare SEH’s.

Sporten op topniveau

Ik werk nu 2 ½ jaar in het AMC en ben sinds afgelopen juni afdelingshoofd op de Spoedeisende Hulp. Het is mijn opdracht om de SEH klaar te maken voor de toekomst. Als de alliantie met VUmc doorgaat, gaat er bij ons op de SEH heel wat veranderen. Dan worden wij het ziekenhuis met de grootste spoedpost van Nederland waar verreweg de meest complexe zorg aan patiënten plaatsvindt. Dat komt omdat wij dan het enige ziekenhuis in de regio zijn waar high care patiënten behandeld worden. Sporten op topniveau, dus!

De eerste stap is al gezet want onze SEH is volledig verbouwd en gemoderniseerd. Afgelopen oktober is hij opengegaan en er is werkelijk overal aan gedacht. Gebouwd volgens de modernste technologische standaarden, met onze eigen CT-scanners en een MRI-scanner. Er is rekening gehouden met looproutes zodat patiënten met lichtere problemen niet meer geconfronteerd worden met patiënten met ernstige trauma’s. Dat schept rust en dat is ook wat je ervaart als je er binnenstapt. Er is veel aandacht voor de aankleding, de inrichting en de verlichting. Het is net alsof je de lobby van een hotel binnenloopt.

Een beetje creatief en eigenwijs

We behandelen nu jaarlijks 35.000 mensen maar dat kunnen er in de toekomst 70.000 worden. Dat zet ons voor een enorme uitdaging want we willen geen fabriek worden. Voor veel mensen is het AMC de ultieme plek waar zij voor de beste zorg terecht kunnen. Dat moet zo blijven, elke patiënt moet op ons kunnen vertrouwen. Wij zijn geen doorsnee academisch ziekenhuis. De mensen die hier werken zijn een beetje eigenwijs en creatief in hun denken. Als je dat stimuleert, kan je het beste in ze naar boven halen. Dat zie ik ook om mij heen. Ik waardeer het als een verpleegkundige zich niet aan de kant laat zetten maar als hij (of zij) voor een patiënt opkomt. Als een waakhond zijn patiënt in de gaten houdt.

Iedereen denkt mee

In het bedrijfsleven heb ik gezien wat de opbrengst kan zijn van een organisatiestructuur met zelfsturende teams. Daarom zijn we van plan om op de SEH ook met zelfsturende teams te gaan werken. Ik geloof er in dat de hoogopgeleide mensen die hier werken, heel goed in staat zijn om gezamenlijk in hun team problemen op te lossen. En zo snel en adequaat kunnen handelen. Iedereen heeft daarin zijn eigen rol en de kans om mee te denken. Dat doen we nu ook al met de zogeheten STIP-verpleegkundige die een coördinerende rol heeft en waarin alle senior-verpleegkundigen rouleren.

Ik denk echt dat we met zelfsturende teams onze zorg persoonlijk, dus gericht op de individuele patiënt, en op het hoogste niveau kunnen houden als we jaarlijks 70.000 patiënten behandelen. Maar zover zijn we nog niet. Alle veranderingen, zowel in het kader van de verbouwing als van de alliantie, hebben onrust gebracht. Dat heeft er ook toe geleid dat we met een behoorlijk verloop te maken hebben gehad. Dus is het nu even pas op de plaats om de rust op de afdeling terug te krijgen. Dat neemt niet weg dat we vol plannen zitten om te bouwen aan de SEH van de toekomst. Met mensen die willen meedenken, een tikkeltje eigenwijs zijn en aan de weg willen timmeren. Jij misschien?

Compliment voor de medewerkers

Deze SEH heeft moeilijke tijden gehad en de medewerkers verdienen een compliment. De zorgzwaarte is toegenomen en we hebben veel personeelswisselingen gehad. Toch is de collegialiteit en kwaliteit van de zorg groot gebleven.

Vanwege alle veranderingen en onze ambitie om het verschil te maken, hebben we ervaren SEH-verpleegkundigen en SEH-artsen (KNMG) nodig om deze mooie klus te klaren. Als jij, als ervaren SEH-verpleegkundige of SEH-arts (KNMG) benieuwd bent geworden naar onze nieuwe SEH en je wilt het beste uit jezelf naar boven halen, nodig ik je van harte uit om te solliciteren.

Wil je meer weten over het werken op onze Spoedeisende Hulp? Bekijk dan hier onze afdelingspagina