Terug naar nieuwsoverzicht

Een kijkje op de afdeling Inwendige- en tropengeneeskunde

Tijdens de Instagram Takeover namen Nick en Renske, van de afdeling Infectieziekten, je mee in hun dag als verpleegkundige

Blog

Iedere maand krijg je via de stories op Instagram een uniek kijkje achter de schermen bij onze afdelingen. Op 21 juni 2019 was het de beurt aan Nick en Renske van de afdeling Inwendige- en Tropengeneeskunde. “Wat het werken hier zo leuk maakt? Het specialisme, het team, de uitdaging om te ontdekken wat er aan de hand is met een patiënt.”

Even voorstellen

“Wij zijn Nick (23) en Renske (24). Na onze verpleegkunde-opleiding begonnen we tegelijk op deze afdeling, inmiddels 3 jaar geleden. Hier zien we patiënten van verschillende inwendige specialismen: infectieziekten, tropengeneeskunde en oncologie. Ze komen uit alle geledingen van de maatschappij: daklozen, bankiers, VIP’s, van straatarm tot heel rijk. En ook de paradijsvogels van Amsterdam weten ons goed te vinden.

Veel patiënten hebben naast hun infectie een zeldzame ziekte zoals een complexe hartaandoening of een auto-immuunziekte. Ze komen altijd ongepland, worden doodziek van de straat of uit hun huis geplukt en hiernaartoe gebracht. Wij hebben een rechtstreekse lijn met de Spoedeisende Hulp en de intensive care.”

Wat doen wij?

“Het ene moment zie je een patiënt opknappen, het volgende moment verslechtert hij razendsnel. Eigenlijk zijn we voortdurend bezig met diagnostiek: wat is er aan de hand? Omdat we mensen met meerdere aandoeningen en zeldzame ziekten zien, zijn we vraagbaak voor andere ziekenhuizen. Die complexiteit en de vele verpleegkundig-technische handelingen die we doen, maken ons werk uitdagend.

Als verpleegkundige ben je een belangrijke schakel bij het ontdekken wat er aan de hand is met een patiënt. Je spart daarover met de artsen. Daarnaast heb je een organisatorische taak, want veel patiënten kunnen na hun opname niet naar huis.

Helaas lukt het niet altijd om mensen beter te maken. We maken heftige dingen mee. Dat vangen we met elkaar op. Gelukkig gebeurt het ook dat mensen hier extreem ziek worden binnengebracht en maanden later de afdeling op komen lopen om je te bedanken. Dan smaakt hun taart hier nog beter.”

Het team

“Binnen het ziekenhuis zijn we een apart team, iedereen kent ons. Als we met zijn allen bij de lift staan, weet iedereen dat we koffiepauze nemen. Dat pauzemoment om half elf ‘s ochtends is heilig. In ons werk is het veel hollen en weinig stilstaan. Daarom hechten we erg aan dit kwartiertje. Dat weten de artsen ook: geen visite plannen op dat tijdstip.

Het team is divers: verschillende karakters, mensen die net van de opleiding komen, oude rotten in het vak, mensen die re-integreren – het is van alles wat. Onze bindende factor is humor. Die zit in de afdeling. Collega’s komen en gaan, maar die humor blijft. Dat hopen we te laten zien op Instagram. Dat er naast het harde werken soms gelachen mag worden.”

Collega gezocht!

Enthousiast geworden naar aanleiding van de Instagram Takeover van Nick en Renske? Ze zoeken nog collega’s voor hun leuke afdeling! Klik op deze link voor meer informatie over de vacature en lees meer over de mogelijkheid om een dag(deel) mee te lopen.


Tekst: Irene van Elzakker

Instagram Takeover Nick & Renske