Terug naar nieuwsoverzicht

Het Verloscentrum van Lisa en Lisenka

We stelden een paar vragen aan Lisa en Lisenka over hun werk als obstetrieverpleegkundige op het Verloscentrum bij Amsterdam UMC, locatie AMC. Dit is wat ze ons vertelden.

Blog

Lisa de Kamps (28) en Lisenka Zwemmer (26) werken beide als obstetrieverpleegkundigen op het Verloscentrum bij Amsterdam UMC, locatie AMC. Ze zijn ongeveer tegelijk gestart op de afdeling en hebben allebei de specialisaties obstetrie en critical care afgerond.

Werken op het verloscentrum is heel divers…

“ … door de verschillende afdelingen die onder het Verloscentrum vallen”, vertelt Lisenka. “Als afgestudeerd obstetrie verpleegkundige werk je op de verloskamers, de zwangeren afdeling, de medium care unit, de kraamafdeling en de spoedeisende hulp voor vrouwen. Hierdoor heb je onwijs veel afwisseling en uitdagingen”.

Ik kan een enorme steun zijn…

“…voor de patiënt als verpleegkundige. Het zijn niet alleen maar mooie, fysiologische bevallingen en lieve gezonde baby’s verzorgen. We maken ook veel heftige bevallingen en verdrietige momenten mee, waar ik als verpleegkundige er echt kan zijn voor de patiënt”, zegt Lisa. Lisenka vult aan: “Ik zal nooit vergeten dat ik een meisje van 14 jaar heb begeleid tijdens haar bevalling van een kindje van 22 weken. Het was erg heftig, maar voor haar was ik een grote steun.” Op de afdeling is een Collegiaal Opvang Team waar Lisenka lid van is: “dit houdt in dat ik collega’s steun bij het verwerken van heftige en emotionele gebeurtenissen op de afdeling. Ik vind het erg belangrijk om een gezond milieu te creëren op de afdeling en collega’s een veilig gevoel te geven dat ze alles kunnen bespreken.”

Onze afdeling is in een woord…

“… onvoorspelbaar”, zegt Lisa. “De opnames op onze afdeling zijn vrijwel altijd spoed of ongepland. Denk aan een zwangere die per ambulance binnenkomt en persdrang heeft bij 28 weken, of een patiënt die op controle komt i.v.m. buikpijn en die binnen 10 minuten op de OK ligt vanwege een abruptio (placentaloslating). Maar ook bijvoorbeeld een pasgeborene met een slechte start of een instabiele patiënt met veel bloedverlies na de bevalling”. Lisenka: “Onze pauze betekent dus ook altijd: eten wanneer je kan. Je houdt je sein op zak, want je patiënt kan ieder moment bevallen of hulp nodig hebben”.

We leren continue nieuwe dingen…

“… vanwege alle onderzoeken die plaatsvinden op de afdeling en de bevindingen die daaruit komen. Nu is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in een bad te bevallen bij ons op de afdeling, dus daar zijn we nu veel over aan het leren”, vertelt Lisenka. Lisa vult aan: “De zorg wordt ook steeds complexer. Zo zien we steeds vaker zwangere vrouwen met een complexe hartafwijking, met morbide obesitas, of sterk ontregelde diabeten. Hier is nog zoveel over te leren, wat dat betreft kom ik dan ook maar net om de hoek kijken in die 5,5 jaar dat ik hier werkzaam ben”.

Ik ben trots…

“… dat we echt als een team samenwerken met de gynaecologen, verloskundigen, doktersassistenten, studenten, lactatiekundige etc.”, vertelt Lisenka. “Dat echte teamwork zie je bijvoorbeeld heel mooi bij de bevalling van een drieling. Amsterdam UMC, locatie AMC, is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland waar vrouwen vaginaal mogen bevallen van een drieling. De kindjes worden bijna altijd te vroeg geboren en dan staan er 3 couveuses naast elkaar in de baby opvangkamer. Er zijn dan heel veel collega’s en kinderartsen tegelijk in een kleine ruimte aan het werk, dat is heel bijzonder om te zien”.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over de functie van obstetrieverpleegkundige vind je hier