Terug naar nieuwsoverzicht

Hofjeswandeling in de Jordaan

28 oktober 2018

Op zondag 28 oktober van 11.00 uur tot 14.00 uur organiseren wij een architectuur wandeling door de Amsterdamse Jordaan. Onze gids Anne Matena laat ons de meest fascinerende plek van de stad zien en vertelt hierbij de achtergrond van de geschiedenis.

Hofjes bestaan al sinds de Middeleeuwen, toen Amsterdam nog een katholiek bolwerk was. De begijnen zorgden er voor armen, zieken en bejaarden; het Begijnhof aan het Spui is het oudste van de stad, gevolgd door het Sint Andrieshofje uit 1614 dat we op onze hofjestocht zullen bezoeken. Doelgroepen waren vnl. weduwen en/of ongehuwde, alleenstaande vrouwen. De bloeiperiode ervan, gedurende de 17de en de 18de eeuw, staat vooral in het kader van de lutherse en calvinistische geloofsovertuiging (na de Alteratie van 1578 moesten de katholieken zich vnl. door middel van schuilkerken manifesteren, hetgeen tot 1795 heeft geduurd). Binnen de hofjes staat er dan ook nog altijd zo hier en daar een kerkje of kapel.

Ook de rijkste Amsterdammers hebben van oudsher hofjes gesticht, om daarmee na hun dood een plek in de hemel te kunnen krijgen of om triviale redenen, zoals een conflict rond een erfenis. De hofjestocht bevat in deze contekst tal van verrassingen.
En omdat ze alle in de Jordaan liggen, kunnen we ook niet om de geschiedenis van dit aloude stadsdeel heen in een breder kader. De kunstenaars Hercules Seghers en Rembrandt van Rijn (na zijn faillissement) woonden er; de onderwijzer Theo Thijssen groeide er op en zette zich vervolgens pedagogisch in voor de kansarme jeugd aldaar. En ook Willem Holleeder en zijn zussen hebben hun jeugd doorgebracht in de Jordaan.

Tickets via de AMC Personeelsvereniging.