Terug naar nieuwsoverzicht

Jong AMC – ‘Eigenlijk zijn wij de alliantie ver vooruit’

Blog

Juni 2018, de zevende om precies te zijn, een heugelijk moment want AMC en VUmc zijn na een jarenlange voorbereiding bestuurlijk gefuseerd. Je zou denken dat je zo’n bestuurlijke fusie slechts een keer meemaakt. Maar wellicht is er binnenkort nog een fusie te vieren. Bij Jong AMC en Jong VUmc is het namelijk ook gaan borrelen. En zo worden de voorbereidingen in gang gezet door de jonge besturen, om ook toe te werken naar een bestuurlijke fusie: één Jong Amsterdam UMC. 
– Door Erne van Proosdij & Max Knaapen (voorzitters Jong AMC & Jong VUmc)

Eigenlijk waren Jong AMC en Jong VUmc de alliantie al vooruit. De netwerken van en voor jonge medewerkers in beide huizen organiseren namelijk al jaren gezamenlijk een symposium voor hun achterban: het Jong Amsterdam UMC Symposium, over actuele zorgthema’s die de jonge medewerker bezig houden. Geïnspireerd door de (toen nog) aanstaande bestuurlijke fusie hebben Jong AMC en Jong VUmc eind 2017 dan ook besloten een tandje bij te zetten en nog intensiever te gaan samenwerken. Zo is Jong VUmc in 2018 aangehaakt bij Jong AMC als lid van ICA (Inter Company Association) en gaan ze daar nu als één lid verder onder de vlag van Amsterdam UMC.

De samenwerking begon in 2018 dan ook met een event gezamenlijk met ICA over interculturele communicatie en werden er twee interessante workshops georganiseerd over interculturele communicatie en over hoe cultuurverschillen communicatie beïnvloeden en hoe deze verschillen overbrugd kunnen worden. En ja, er zijn cultuur verschillen tussen beide huizen over de Amstel. Maar hebben wij hier als jong Amsterdam UMC medewerkers nou ook zo’n last van? Wellicht dat bij de jonge werknemers dan ook wel de sleutel ligt om eventuele cultuurverschil te overbruggen? Wie zal het zeggen…

De Alliantieborrel

In juni was het dan eindelijk zover, de bestuurlijke fusie! Zo’n bijzondere gebeurtenis kan natuurlijk niet, zoals het jonge medewerkers betaamt, voorbij gaan zonder een feestelijke borrel. En zo geschiedde: StrandZuid werd begin augustus overspoeld met regen én jonge medewerkers uit beide huizen. De regen mocht de pret niet drukken, want er is tot sluitingstijd enthousiast kennisgemaakt en geborreld. Ook Hans Romijn was aanwezig, en kon niet anders dan concluderen dat dit evenement aan gezelligheid niet onderdeed aan de receptie in de Waag op 7 juni.

Het Symposium in De Balie

Nog maar amper bekomen van de festiviteiten bij StrandZuid wordt alweer volop toegewerkt naar het jaarlijkse topevenement van Jong AMC en Jong VUmc in september: het Jong Amsterdam UMC Symposium. Het thema van dit jaar? De zin en onzin van CV-building. Is het bouwen aan je CV wel écht nodig? Wat geeft de doorslag bij een sollicitatie? En is de jonge generatie hier (terecht of onterecht) in doorgeslagen? Een interessant thema, dat door sprekers van binnen en buiten het Amsterdam UMC werd belicht. Onder de bezielende begeleiding van prof. dr. Hans van Goudoever als moderator werd het een fantastische avond.

De toekomst?

Het belooft een vernieuwd jaar te worden voor Jong AMC en Jong VUmc. We zullen nog intensiever de handen ineen slaan om voor onze leden en alle andere geïnteresseerde Amsterdam UMC’ers mooie evenementen neer te zetten, met natuurlijk weer het jaarlijks succesnummer: het Jong Amsterdam UMC Symposium. En de ‘jonge bestuurlijke fusie’? Daar zal binnenkort meer duidelijkheid over komen. In ieder geval streven wij ernaar om ook voor het Jong Amsterdam UMC een solide, daadkrachtige en verbindende toekomst neer te zetten.

Wil je meer weten over het Jong AMC netwerk en de georganiseerde activiteiten. Kijk dan op hun pagina.