Terug naar nieuwsoverzicht

“Ook wij zijn maar gewoon mensen”

Verkeersongelukken, vuurwerkslachtoffers (ja, ook dit jaar) en borstamputaties, bij de verpleegafdelingen Oncologische chirurgie en Traumachirurgie gaat de non-covid-zorg weer op volle kracht door.

Blog

“Reed ik in die eerste golf nog over een lege snelweg naar het ziekenhuis, nu is het gewoon weer druk op de weg”, vertelt Anne Rodenrijs, teamleider van verpleegafdeling 6c, Traumachirurgie en Plastische chirurgie. “Die rust tijdens de eerste lockdown zag je hier terug: minder verkeersongevallen en minder traumaletsels door sport of werk. Maar het straatbeeld is totaal anders nu. En dus is het weer volle bak bij traumachirurgie.”

Continu het maximale
Waar de reguliere zorg in die eerste golf nog flink werd afgeschaald, moet nu ook díe zorg zoveel mogelijk doorgaan. Rodenrijs: “Dus vraag je continu het maximale van iedereen.” Niet alleen die combinatie van reguliere zorg en covid-zorg maakt van deze tweede golf een uitdaging. Wat ook opvalt, is dat er meer medewerkers ziek zijn. Myrthe Schouten, verpleegkundige op 6B (Gastro-intestinale, Oncologische chirurgie en MDL): “Hoe dat komt? Tsja, kijk maar om je heen, mensen zijn nu minder voorzichtig dan in die eerste golf. En ook wij zijn maar gewoon mensen.” Floris Brouwers verpleegkundige op 6C: “Als iets net nieuw en onbekend is, reageert de samenleving totaal anders dan tien maanden later. Wij dus ook. Hoe wij met die eerste patiënten omgingen, dat was behoorlijk spannend voor ons. Nu weten we meer, staan we er toch iets relaxter in.”

Meer werk, minder medewerkers. Kortom: de druk op de twee afdelingen is behoorlijk hoog. Daar komt bij dat er in deze periode alleen plek is voor de meest complexe patiënten, vertelt Schouten. “De OK’s zijn afgeschaald, wij zijn een paar bedden afgeschaald. Wat overblijft, is een selectie die zware zorg nodig heeft en veel aandacht.”

Gezond roosteren
Niet alleen ziekte-uitval maakt dat er minder personeel beschikbaar is, teamleiders moeten hun verpleegkundigen ook nog geregeld uitlenen aan de covid-units. Joyce Jansen, teamleider van 6B: “Om deze nieuwe coronapiek nog een tijdje vol te kunnen houden, is het belangrijk het werk beter te verdelen dan in de eerste golf. Gezond roosteren dus, de geplande vakanties opnemen en verpleegkundigen de mogelijkheid geven diensten op covid-afdelingen af te wisselen met werken op de eigen afdeling. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om onze verpleegkundigen maximaal drie aaneengesloten dagen uit te lenen aan de covid.”

Brouwers: “Even op adem komen op de eigen afdeling is écht nodig om het verplegen van covid-patiënten vol te kunnen houden. Niet omdat patiënten verplegen op Chirurgie minder complex is dan het verplegen van covid-patiënten, maar omdat de coronazorg extra energie vraagt. Het is immers niet je eigen specialisme. Dat maakt het ziekteverloop lastiger in te schatten, je moet er continu bovenop zitten. En daarnaast sta je ook nog de hele dag in dat enorm warme pak.” Brouwers werkt regelmatig op ‘de covid’ met mensen die hij nog nooit heeft gezien. “Dus in de pauze is het ook niet even lekker bijkletsen met een collega, wat nou juist zo belangrijk is om even af te kunnen schakelen van het werk.”

Beetje lief zijn
Om elkaar toch zo goed mogelijk door deze pittige periode heen te slepen, wordt er van alles georganiseerd. Rodenrijs: “Pubquizen, bingo’en en zelfs een expositie van kleikunstwerken, we doen nog bijna net zoveel samen als vóór de crisis. Maar dan online.” Jansen: “Het is nu extra belangrijk om goed op elkaar letten. We moeten het echt samen doen. Elkaar ondersteunen, gewoon een beetje lief zijn voor mekaar, zo hou je het hoofd boven water. Plus we realiseren ons ook dat het echt wel fijn is dat we iedere dag nog gewoon naar ons naar werk mogen in plaats van al maanden thuis te moeten zitten, dat we onze collega`s nog live spreken en plezier hebben met elkaar. Dat maakt een hoop goed.”