Terug naar nieuwsoverzicht

Personeelskrapte: Collega’s werven over de grens

Op de fiets naar hun werk in het AMC gaan ze nog niet. De twee nieuwe operatieassistenten uit Duitsland vinden het verkeer in Amsterdam te chaotisch. Birte Füllgraf en Anabel Stracke zijn de eersten van een reeks nieuwe collega’s uit de buurlanden in een poging iets te doen aan het chronische personeelsgebrek.

Blog

Birte Füllgraf (23) komt uit Kassel en heeft haar opleiding gehad in het naburige Fulda. “Voor mij was de keuze voor Nederland niet zo moeilijk. Ik heb iemand uit Nederland leren kennen die in Duitsland stage liep. Toen die afgerond was, gingen we naar Nederland. Ik ben blij dat ik hier werk heb gevonden.” Ook Anabel Stracke (23) heeft een relatie met Nederland. “Ik wilde hier dolgraag medicijnen studeren. Ik was toegelaten tot de opleiding aan de Universiteit van Amsterdam, maar helaas had ik een onvoldoende voor natuurkunde en ging het niet door. Ik wilde naar Amsterdam, dus deze baan is mooi.” Stracke komt uit Wuppertal en heeft in Duitsland werkervaring in een klein ziekenhuis opgedaan. “Ik vind Nederland heel mooi”, vertelt ze. “De sfeer is open. Ik vind het super dat ik hier ben.”

Anabel (l) en Birte

Vanwege hun band met Nederland is de taal geen groot probleem. Het tweetal is pas een paar weken in dienst, maar beheerst de taal goed. “Op de werkvloer levert het geen probleem op”, zeggen ze. “De voertaal is Nederlands. Soms is het moeilijk om iemand te verstaan bijvoorbeeld als die persoon een mondkapje draagt. Maar het heeft niet tot problemen geleid.” Het tweetal is sowieso ingenomen met hun baan over de grens. “Ik vind het leuk”, vat Stracke haar gevoel kernachtig samen. “Bijzonder om in zo’n groot ziekenhuis te werken”. Füllgraf vult aan: “Ik ben elke avond nog wel moe. Een boel details doe je hier net even anders dan ik heb geleerd. Uiteraard is de basis hetzelfde, maar ik leer veel bij en dat is goed. ” Füllgraf noemt het financiële voordeel om in Nederland aan de slag te gaan. “Ik had ook in Keulen gesolliciteerd, ik kon daar beginnen, maar hier verdien ik 300 euro per maand meer.”

Füllgraf is nu aan de slag op de ok’s waar veel kijkoperaties worden gedaan; iets waarmee ze in Duitsland niet zo veel ervaring heeft opgebouwd. Stracke werkt bij Cardiologie. “Dat vond ik ook spannend omdat ik daarmee geen ervaring had.” Een cultuurverschil tussen de twee landen zien ze niet zo. “De collega’s zijn hier meer open, maar het is niet zo dat het in Duitsland hiërarchisch en streng is.” Füllgraf herinnert zich een geintje op de OK. “Op een dag kwam de chirurg binnen en gaf me de scalpel. ‘Ga maar aan de slag.’ Dat was even schrikken”, vertelt ze. “Het zegt iets over de prettige werksfeer hier.”

De afdeling Recruitment van het AMC hoopt de komende tijd meer nieuwe collega’s uit buurlanden te werven. Voorlopig wordt alleen in buurlanden gezocht: het taal-, cultuur- en opleidingsverschil is dan niet zo groot. De verwachting is dat er de komende tijd nog enige nieuwe “buitenlandse” collega’s bij komen.

Meer informatie over werken in ons Operatiecentrum vind je hier.


tekst: Marc van der Broek

foto: Marc van den Brink