Acute psychiatrie zonder separeerruimtes: een virtuele tour:

Geen luikjes, hokjes, loketten of kantoren meer, en zo goed als geen ruimtes die verboden zijn voor patiënten. De gesloten afdeling Psychiatrie, op locatie AMC, werd verbouwd tot een ‘warm nest’ en is inmiddels al een aantal maanden in gebruik. Maar door covid gingen rondleidingen …

Of een verbouwing leidt tot betere acute psychiatrische zorg? Verpleegkundige en onderzoeker Paul Doedens is ervan overtuigd. Sinds de renovatie sluit het gebouw beter aan op de werkwijze die de afdeling Psychiatrie sinds enige jaren hanteert: het zogenaamde High Intensive Care model (HIC).

 

Contact
“Contact is waar het ons om gaat”, vertelt Paul Doedens. Waar patiënten eerder misschien het gevoel hebben dat ze een kantoor niet in mogen lopen, of dat er eigenlijk geen plek is om zich even terug te trekken buiten hun slaapkamer, is er nu een open, relaxte leefruimte én zijn er psychiatrische intensive care units waar patiënten als dat nodig is één-op-één kunnen worden verpleegd. Met een verpleegkundige aan hun zijde, en met gewone faciliteiten als een badkamer en televisie. Of zoals Doedens het stelt: “Het is al erg genoeg dat je gedwongen moet worden opgenomen, dan verdien je het om in een fijne leefomgeving terecht te komen.”

Virtuele tour
Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Doe de virtuele tour!

Lijkt het jou wat om op onze gloednieuwe HIC te werken? We zoeken nog collega’s. Bekijk de vacature.