Anesthesie: in vele opzichten een prachtig vak: Richard Meijs, anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker ben je onderdeel van het OK-team. Met de meest innovatieve apparatuur tot je beschikking ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de patiënt tijdens zeer uiteenlopende operaties. Richard vertelt over zijn werk in het Operatiecentrum van het AMC.

De veelzijdigheid van anesthesie

Ik werk hier al zeven jaar en vind mijn vak nog steeds het mooiste dat er is. Ik ben verantwoordelijk voor alle voorbereiding en logistiek rondom de anesthesie. Daarnaast draag ik zorg voor de patiënt gedurende de operatie. Dat is een vrij mentaal en technisch proces; je hebt te maken met allerlei apparatuur en bent continu aan het analyseren en interpreteren. Maar de leukste uitdaging blijft het contact met patiënten. Dat is kort, maar krachtig. Je moet mensen in een paar minuten het gevoel geven dat ze je kunnen vertrouwen en in goede handen zijn.

“We opereren hier patiënten die gezien de complexiteit van de operatie alleen in een academisch centrum terecht kunnen, maar we doen ook gewoon kleine operaties.”

Het leuke van het AMC is dat je met een grote diversiteit aan patiënten te maken hebt. Operaties variëren daardoor van laag tot hoog complex en dat maakt het werk voor mij heel interessant. We opereren hier patiënten die gezien de complexiteit van de operatie alleen in een academisch centrum terecht kunnen, maar we doen ook gewoon kleine operaties. Soms doe je twee ingrepen op een dag en soms tien. Die afwisseling vind ik heerlijk.

Werken op een vierkante meter

Om een operatie te laten slagen, is een sterk team essentieel. Het draait vooral om het samenspel van chirurgen, operatieassistenten en anesthesie. Zeker bij ingewikkelde ingrepen zijn veel mensen betrokken. Dan moet je echt op elkaar ingespeeld zijn om optimale zorg te verlenen. We worden daarom niet alleen in technische skills getraind, maar ook in communicatie onderling. In crisissituaties – waar we regelmatig mee te maken hebben – zijn rust, overzicht en structuur heel belangrijk. Dat creëer je door goed met elkaar te communiceren.

“Je werkt met z’n allen op een vierkante meter, waar soms best wel heftige dingen gebeuren, dat schept een band.”

Het team van de OK is een grote groep, maar misschien wel de meest hechte club van het AMC. Je werkt met z’n allen op een vierkante meter, waar soms best wel heftige dingen gebeuren, dat schept een band. Ik kan het met veel collega’s goed vinden. Als iemand het initiatief neemt om wat te gaan drinken na het werk, haken er altijd wel mensen aan, van chirurgen tot studenten en alles daar tussenin.

De medici van de toekomst

Er lopen hier natuurlijk veel studenten en co-assistenten rond. Naast het uitoefenen van je vak is het dan ook vanzelfsprekend dat je mensen opleidt. Als medewerker van het AMC ben je eigenlijk ook verantwoordelijk voor de medici van de toekomst. Dat stukje onderwijs geeft weer een extra dimensie aan het werk. Ik ben zelf gespecialiseerd in anesthesie bij cardiochirurgie, die kennis breng ik graag over. Er is niets mooiers dan ontdekken wat mensen nodig hebben en ze daarmee kunnen helpen, zodat ze nog beter in hun vak worden en die hoog complexe situaties ook het hoofd kunnen bieden.

Interesse? Bekijk onze openstaande vacature en maak snel kennis met ons.