De afdeling CCU van Martijn en Sander:

Martijn en Sander werken allebei als verpleegkundigen op de CCU (Cardiac Care Unit). Op deze afdeling sta je wisselend op de Eerste Hart Hulp (EHH) en op de hartbewaking. Benieuwd wat hun functie zo interessant maakt en waarom ze alvast op beide locaties van Amsterdam UMC werken? Lees dan snel …

Martijn en Sander werken allebei als verpleegkundigen op de CCU (Cardiac Care Unit). Op deze afdeling sta je wisselend op de Eerste Hart Hulp (EHH) en op de hartbewaking. Benieuwd wat hun functie zo interessant maakt en waarom ze alvast op beide locaties van Amsterdam UMC werken? Lees dan snel verder!

Als CCU-verpleegkundige…

“…krijgen we steeds meer technische taken, die vroeger alleen op de IC of door een arts gedaan werden”, vertelt Martijn. “Denk aan bloedgassen en arterielijnen prikken, maar ook werken met Non invasieve beademing”. Sander vult aan: “Wat ons werk ook leuk maakt is de afwisseling van Hartbewaking en Eerste Hart Hulp (EHH). Hartbewaking is vaak langdurige, complexe zorg, terwijl de EHH veel sneller is, puur om cardiale problematiek uit te sluiten. De Eerste Hart Hulp is gesitueerd op de SEH, waardoor je ook veel van de sfeer van spoedzorg meekrijgt en ook intensief met de collega’s van de SEH samenwerkt.”

Van een rustige dienst…

“…kun je opeens in een acute situatie terecht komen”, zegt Martijn. “Of dat je met een volle afdeling met patiënten je dienst begint en bijna leeg eindigt. Je staat afwisselend in de acute zorg en de zorg voor chronische cardio patiënten op de Hartbewaking. Het kan ook voorkomen dat je eerst een patiënt op de Eerste Hart Hulp ziet die later is opgenomen op de Hartbewaking. Zo had ik een keer een patiënt die in de nachtdienst meerdere keren is gereanimeerd. Heel heftig en dat vergeet je ook niet meer. Later is hij nog een aantal keer opgenomen geweest, maar het is uiteindelijk wel goed afgelopen gelukkig”. Sander: “Soms kom ik patiënten tegen op straat die ik goed ken door een opname. Dat is totaal niet ongemakkelijk hoor. Ik vind het juist leuk om te zien hoe goed iemand dan functioneert buiten het ziekenhuis, omdat je ze in slechtere periodes hebt meegemaakt”.

Mijn collega’s op de afdeling worden weleens gek van mij…

“…omdat ik niet kan stilzitten”, vertelt Sander lachend. “Ik ben altijd wel aan het rommelen of iets aan het repareren of veranderen. Of ik thuis ook zo ben? Eigenlijk wel! Ik ben ambitieus en zie voor elk probleem wel een oplossing. Ik ben nu ook bezig met de Master Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Ik wil me graag in de toekomst bezighouden met verbeteringen op beleidsniveau en hoop hier een actieve rol in te kunnen spelen”.

Voor het vormen van een nieuwe afdeling…

“…werk ik nu al met een aantal collega’s op beide locaties van Amsterdam UMC”, vertelt Martijn. De nieuwe afdeling wordt nu helemaal verbouwd op locatie AMC en daar gaan we straks als één groot team samenwerken”. Sander: “We maken nu alvast kennis met de andere collega’s, maar zien daarnaast ook meteen de verschillen in werkzaamheden en waar we die gelijk kunnen trekken”. Martijn: “Ik zou dat ook echt als tip willen meegeven aan alle collega’s die uiteindelijk samen gaan werken op één locatie. Dat gaat echt helpen om de volledige overstap makkelijker te maken!”.

Ik begin iedere dienst…

“… met een banaan”, zegt Martijn meteen. “Collega’s beginnen vaak al te lachen als ik binnenkom en ik word gekscherend ook wel de bananen man genoemd. Binnenkort word ik voor het eerst vader en een collega heeft al een naam bedacht voor de baby: Chiquita!”. Sander: “Humor op de afdeling is erg belangrijk. Ik ben een vrij relaxte nuchtere verpleegkundige die wel van een grapje houdt. Ook richting patiënten moet dat kunnen. Met humor kun je soms patiënten echt weer even met beide benen op de grond zetten, ondanks hun sores”.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Martijn en Sander zoeken nog collega’s. Klik hier om direct naar de vacature te gaan!