De toekomst van het vak:

Bij het verbeteren van de zorg spelen techniek en ICT een belangrijke rol. Tim Bastiaansen, anesthesiemedewerker volgde als een van de eerste de pilot HBO-VT richting anesthesie

Tijdens de start van zijn hbo opleiding tot verpleegkundige op de HvA hoorde Tim Bastiaanse voor het eerst van het vak anesthesiemedewerker en over een pilot met een nieuwe opleiding voor die functie. Het sprak hem meteen aan. Pas toen hij de minor intensieve klinische zorg koos aan het eind van het tweede jaar, werd duidelijk dat de pilot ook werkelijk zou doorgaan en Tim wist niet hoe snel hij zich moest aanmelden. Deze nieuwe minor werd toen intensieve klinische zorg – anesthesie. “Ik ben aangenomen en het traject gaan volgen. De pilot is geslaagd en heet inmiddels hbo-VT richting anesthesie. Er is ook een hbo-VT richting operatieassistent.”

Gevarieerd beroep

De T staat voor technische stroom. Als anesthesiemedewerker heb je dan ook een vak waarbij veel techniek komt kijken. “Het gebruik van de apparatuur, de technische handelingen die je moet uitvoeren en waarbij je artsen ondersteunt,  de berekeningen van de medicatie; het zijn allemaal aspecten van je werk. En we voeren zelf ook medische handelingen uit als anesthesiemedewerker, denk aan intuberen (plaatsen van een beademingsbuisje, red.) of het bedienen van de beademingsmachine. Ik vind het heel leuk en afwisselend: je bent medisch, maar ook technisch bezig. Je staat het grootste deel van de tijd op de OK, maar je hebt ook te maken met acute zorg. Ik ben bijvoorbeeld lid van het reanimatie- en traumateam. Die spanning, die actie, dat vind ik mooi. Maar werken op de OK vind ik eveneens geweldig. Het beroep is erg gevarieerd; je komt door het hele ziekenhuis. Vandaag werkte ik mee op de OK bij een open hartoperatie, gisteren bij orthopedie, morgen misschien wel bij een gynaecologische ingreep. Je kunt je eventueel ook nog specialiseren in sedatie, als sedatiespecialist mag je weer bepaalde handelingen zelfstandig doen. Er zijn veel mogelijkheden dus.”

Onderwijs geven

Tim is nog niet zo heel lang bezig en wil voorlopig eerst uren draaien en ervaren worden. “Het is net als met autorijden, je moet kilometers maken”. Hij heeft volop plannen voor de toekomst. Wellicht gaan werken op de ambulance, waar luchtwegmanagement en gemonitorde zorg eveneens van toepassing zijn. Ondertussen is Tim zelf al ingezet om collega-anesthesiemedewerkers en verkoeververpleegkundigen onderwijs te geven over anesthesie bij een hartoperatie. “Dat is wel even vreemd, dat je het moet gaan vertellen aan mensen die hier al veel langer werken dan jij. Maar ik laat me graag sturen en sta open voor feedback. Het staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar er wordt hard aan gewerkt. De eerste lessen zijn inmiddels gegeven. Iets anders is dat ik over een jaar ga meewerken bij het simulatielab, waar we scenario’s oefenen. We hebben hier een robot die we alles kunnen laten doen en die robot ga ik over een jaar leren besturen, en ik zal tevens de casuïstiek voorbereiden. Daar heb ik enorm zin in.” In de toekomst wil Tim graag de cardiocursus gaan volgen. Die is bedoeld voor zowel anesthesiemedewerkers als operatieassistenten die veel op de cardiochirurgie werken of dat willen gaan doen. Sommige vakken worden samen gevolgd en andere vakken apart. “Ze weten dat ik het graag wil en de mogelijkheid is er ook, dus zodra het kan en er plek is, kan ik dat gaan doen. Dat is zo leuk aan een universitair medisch centrum. Je kunt onderwijs volgen en onderwijs geven. En eventueel onderzoek doen. Veel samenwerken en veel van elkaar leren. Dat maakt het een spannende en uitdagende werkomgeving.”

Wil jij net als Tim aan de slag in het operatiecentrum van Amsterdam UMC? Bekijk dan hier de mogelijkheden!