Een onderzoek voor en door Ghanezen in Amsterdam: Jolanda

Als onderzoeksassistente neemt Jolanda Yiadom interviews af bij Ghanezen en Nederlanders met een Ghanese afkomst. Zij hebben meer kans op een hoge bloeddruk. Met dit onderzoek wordt geprobeerd de oorzaak hiervan te achterhalen.

Jolanda Yiadom is Onderzoeksassistente bij Amsterdam UMC. Zij werkt mee aan een onderzoek wat dichtbij haar staat. Onderzoek naar de oorzaak van hoge bloedruk bij Ghanezen en Nederlanders met een Ghanese afkomst. Zij hebben meer kans op een hoge bloeddruk. Jolanda werkt parttime en neemt dagelijks interviews af bij deze doelgroep. Wil je meer weten over het werk van een onderzoeksassistent? Jolanda vertelt in deze blog meer over haar werk.

Ik ben trots…

“…op het feit dat ik meehelp aan een onderzoek voor en door Ghanezen in Amsterdam. Het onderzoek gaat over hoge bloedruk, hier hebben veel Ghanezen last van. Ik ben verheugd dat daar nu onderzoek naar wordt gedaan. Want hoe komt het dat Ghanezen meer hoge bloedruk hebben? Dat gaan we onderzoeken! Niet alleen in Amsterdam, maar ook in Ghana voert Amsterdam UMC hetzelfde onderzoek uit”.

Als interviewer….

“…ga ik met de deelnemers in gesprek. Ik stel ze verschillende vragen m.b.t. hun gezondheid. Het zijn uiteenlopende vragen. De vragen gaan onder andere over gezondheid, beweging, werk, opleiding en voeding”.

Het leukste is…

“…dat ik iedere keer weer nieuwe Ghanese woorden leer van de deelnemers. De interviews worden in het Engels afgenomen. Sommige vragen zijn voor de deelnemers onduidelijk, waardoor het voorkomt dat ik Twi (Ghanese taal) moet praten wat ik op zich fijn vind. Ik kan het goed verstaan, maar praten kan beter. Door mee te werken aan dit onderzoek leer ik steeds meer nieuwe woorden. En leer ik de taal ook beter te spreken. Dat vind ik leuk!”

Je ziet ze stralen…

“wanneer ik de taal spreek en ze zeker weten dat ik ze begrijp. Maar vooral omdat ze blij zijn dat er onderzoek wordt gedaan naar een veel voorkomend probleem”.