Mijn AMC- Neurocentrum: Lisanne Wijenberg

We stelden een paar vragen aan verpleegkundige Lisanne over haar werk in het Neurocentrum. Dit is wat ze ons vertelde.

Ik ben trots op…

…de zorg die ik kan leveren. Ik merk dat ik vaak een goede band kan opbouwen met patiënten. Dit doe ik door veel tijd en aandacht te besteden aan het revaliderend werken met de patiënt om zo gericht bezig te zijn met het verbeteren van iemands kunnen. Gezien de ziektebeelden bij het Neurocentrum beleef je veel bijzondere momenten en blijven veel patiënten mij nog best lang bij. Het is soms ook bizar om te zien hoe een patiënt kan veranderen in een paar uur tijd. Zo had ik laatst een patiënt die op maandag binnen kwam en niet in staat was zijn rechterzijde te gebruiken en te spreken. Hij keek heel verdwaasd en was erg onrustig. Na de trombectomie, een vrij nieuwe behandelmethode om een stolsel uit een bloedvat in de hersenen te verwijderen, liet hij elk uur na controle op de Brain Care Unit (BCU) steeds meer verbetering zien. Een aantal diensten later was de patiënt zo dankbaar en enorm vooruit gegaan in zijn kunnen en autonomie. Dat geeft mij heel veel voldoening.

Er zijn veel leuke en interessante ontwikkelingen in mijn vakgebied..

…bijvoorbeeld de mogelijkheid om je te ontwikkelen op veel verschillende gebieden binnen het Neurocentrum. Sinds kort is er een nieuwe opleiding gestart, genaamd Intra Arteriële Trombectomie (IAT)-verpleegkundige. De IAT verpleegkundige vervangt de anesthesist bij de behandeling van een herseninfarct, door een gedeelte van de bewaking van de patiënt over te nemen. Een unieke ontwikkeling en een echte verrijking binnen de afdeling, vind ik zelf. Voor de patiënt is dit een acuut moment, waar jij als verpleegkundige dan vanaf het eerste moment op de SEH tot op de BCU bij bent.

Voor mij betekent het werken in een academisch ziekenhuis..

…de grote verscheidenheid aan ziektebeelden en de complexiteit die hierbij komt kijken. Het Neurocentrum is echt het acute centrum en in die zorg ligt mijn hart. Zo vind ik het fantastisch om met het acute hersenhulp sein op zak op de SEH te staan patiënten op te vangen in hun kritieke fase.
Ik volg momenteel de opleiding Neuroverpleegkundige ter verdieping van mijn kennis. Hierna hoop ik in de toekomst nog meerdere opleidingen te volgen om uiteindelijk op de ambulance als verpleegkundige te kunnen werken. Het AMC biedt mij de mogelijkheid om verder te kijken waar mijn interesses liggen, door bijvoorbeeld een dag stage te mogen lopen. Hier maak ik dan ook graag gebruik van.

Mijn afdeling is uniek door..

…teamwork; met samenwerken staan we hier sterk. Op het Neurocentrum wordt vaak zo vroeg mogelijk begonnen met revalideren, wat het uiteindelijke herstel van de patiënt bevorderd. We vragen vrijwel altijd een logopedist, een ergotherapeut, een fysiotherapeut en een revalidatiearts om een consult. We zijn allemaal echt één groot team, inclusief de artsen. We maken veel lol samen en dat is ook belangrijk in dit werk. Een voorbeeld hiervan is de Serious Request kerstboom die we samen met een aantal collega’s hebben gemaakt met kerst twee jaar geleden. Ook hebben we een feestcommissie waar ik deel van uit maak. We hebben laatst een pub quiz georganiseerd in een kroeg in Amsterdam voor alle verpleegkundigen, artsen en paramedici van het Neurocentrum.

Je ziet je collega’s vaak meer dan je eigen familie en je maakt samen veel mee. Ik heb hier dan ook mooie vriendschappen op gedaan!

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over werken op het Neurocentrum vind je hier.