Mijn Amsterdam UMC- KNO:

We stelden een paar vragen aan Cindy over haar werk als Doktersassistent op de Polikliniek KNO bij Amsterdam UMC, locatie AMC. Dit is wat ze ons vertelde.

Cindy werkt als doktersassistent op de polikliniek KNO van Amsterdam UMC, locatie AMC. Hiervoor werkte ze als leerkracht op een voorschool, maar 1,5 jaar geleden besloot ze het roer om te gooien en iets nieuws te leren. Ze is nog steeds erg blij met haar keuze.

Op onze polikliniek

“…zien we patiënten die vanuit het hele land worden doorverwezen naar onze poli. KNO is heel divers en hieronder vallen de specialismen otologie (aandoeningen van het oor en gehoor), rhinologie (aandoeningen aan de neus, neusbijholten en de schedelbasis) en laryngologie (stem- en slikstoornissen). Als doktersassistent word je niet op één bepaald onderdeel ingewerkt, maar assisteer je bij de ingrepen van alle specialismen. Allergologie valt ook onder KNO en wij voeren ook allergietesten uit. Mijn functie bestaat zowel uit administratieve werkzaamheden bijvoorbeeld het inplannen van patiënten en het beantwoorden van vragen, als het assisteren bij kleine medische ingrepen. Dit wordt per dagdeel afgewisseld”.

Werken in een academisch ziekenhuis…

“…geeft mij veel energie! Het is groot en het bruist, dat merk je zeker als je door het ziekenhuis loopt. Onze poli is natuurlijk een klein onderdeel, maar je werkt wel met een groot team samen. Tijdens een dienst werk je met ongeveer 12 collega’s waaronder administratieve krachten en doktersassistenten. Daar komen de specialisten en andere collega’s nog bij. Ik heb ook stagegelopen bij een huisartspraktijk, maar dat beviel toch minder. Ik miste de diversiteit in de patiënten en de werkzaamheden en dat heb ik hier zeker gevonden. De sfeer in het team is ook erg leuk, veel leuke collega’s die hard werken tijdens de hectiek van de dag. We lunchen in groepen ook altijd samen, lekker buiten als het mooi weer is of samen in de koffiekamer”.

Soms is het snel schakelen…

“…als er bijvoorbeeld een patiënt met spoed tussendoor gepland moet worden. Iemand met een hevige neusbloeding kun je niet lang laten wachten, maar het rooster zit vaak wel al helemaal volgepland. Die ad hoc dingen en het druk bezig zijn maken het werken op deze poli erg dynamisch. Ook het uitvoeren van kleine testen als een allergietest, ondersteunen bij de spreekuren en het assisteren bij kleine ingrepen vind ik erg leuk. De ingreep zelf hoeft voor mij niet zo spannend te zijn, als ik maar kan helpen en de patiënt gerust kan stellen”.

Tijdens een allergietest…

“…moet je soms wel 15 minuten wachten om een reactie op de huid te zien, dan zitten we natuurlijk niet allebei naar een arm te staren. Ik heb vaak erg leuke gesprekken met patiënten, jong en oud met allemaal verschillende achtergronden. De gesprekken met oudere mensen vind ik het leukst, die hebben vaak de mooiste levensverhalen”.

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Cindy zoekt nog een leuke collega! Meer informatie over de functie van doktersassistent op de polikliniek KNO vind je hier.