Mijn Amsterdam UMC- Prenatale Diagnostiek:

We stelden een paar vragen aan Melissa en Jolanda over hun werk als doktersassistent op de Polikliniek Prenatale Diagnostiek. Dit is wat ze ons vertelden.

Melissa Hoeksema (25) en Jolanda Vrijenhoek (45) werken samen als doktersassistent op de Polikliniek Prenatale Diagnostiek. Hier worden vrouwen naar verwezen voor onderzoek naar hun ongeboren kind.

Werken op de Polikliniek Prenatale Diagnostiek is…

“…soms erg heftig. Patiënten komen bij ons voor onderzoek naar hun ongeboren kind en krijgen soms te horen dat er een afwijking is gevonden bij de baby. Ze komen dan voor een moeilijke keuze te staan”, zegt Melissa. Jolanda vult aan: “Als mensen vragen wat voor werk ik doe, denken ze altijd aan de roze wolk die bij een zwangerschap hoort. Als ik dan uitleg wat het werk daadwerkelijk inhoudt, worden ze vaak allemaal even stil. Ik ben zo dankbaar dat ik twee gezonde meiden heb rondlopen. De keuze voor het wel of niet beëindigen van de zwangerschap heb ik gelukkig nooit hoeven maken.”

De slogan op onze afdeling is…

“…de poli pre zegt nooit nee. Als we een spoedverwijzing krijgen, proberen we voor de patiënt altijd dezelfde dag nog een afspraak te regelen, of anders de dag erna. Ook als het spreekuur al vol zit, zorgen we dat die plek er gewoon komt. Desnoods werken we allemaal wat langer door.”, zegt Jolanda.

.

De functie van doktersassistent is…

“… heel divers. Als doktersassistent assisteren we bij medische handelingen, maar zijn ook veel administratief bezig. Zo help je het ene moment bij een vruchtwaterpunctie en plan je op een ander moment afspraken met patiënten in of beman je de balie.”, zegt Melissa. Jolanda: “Onze polikliniek bestaat uit drie specialismen, prenatale diagnostiek, gynaecologie en verloskunde. We hebben veel raakvlakken en werken dan ook nauw samen. Een aantal collega’s is op alle drie de poli’s ingewerkt, zodat we elkaar in drukke tijden kunnen helpen.”

Op het gebied van Prenatale Diagnostiek…

“… is er de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. Het mooiste voorbeeld is de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) waarmee er via bloedafname onderzoek kan worden gedaan naar het ongeboren kind. Hiervoor kon dat alleen met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, waarmee er ook een kans is op een miskraam. Ook de echoapparatuur is in der loop der jaren veel geavanceerder geworden. Met de 2D, 3D en 4D beelden van tegenwoordig kun je steeds eerder in een zwangerschap mogelijke afwijkingen zien.”, zegt Jolanda.

Samen met mijn collega’s…

“…proberen we elke dag, op een rustig moment, allemaal even te squatten en/of planken. Het is met een grapje begonnen, maar inmiddels zijn we vrij fanatiek”, vertelt Melissa. De leuke sfeer met de collega’s onderling is voor Jolanda ook een van de grootste redenen waarom ze nu bijna 20 jaar op deze poli werkt. “De sfeer is hier heel informeel en we zijn goed op elkaar ingewerkt. Ondanks het serieuze vak waarin we werken is er ook ruimte om grapjes met elkaar uit te halen. Dat maakt het zo ontzettend leuk.”

 

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Meer informatie over de functie van Doktersassistent op de Polikliniek vind je hier.