Het plezier van werken op de IC Kinderen: Nicole Ewals

Werken als verpleegkundige op de IC Kinderen van het AMC is intens en uitdagend, maar betekent ook plezier hebben. De zieke kinderen, de ouders en het fijne team maken dat Nicole iedere dag geniet van haar baan. Ze vertelt hoe dat komt.

Werken als verpleegkundige op de IC Kinderen van het AMC is intens en uitdagend, maar betekent ook plezier hebben. De zieke kinderen, de ouders en het fijne team maken dat Nicole iedere dag geniet van haar baan. Ze vertelt hoe dat komt.

Het belang van lol hebben

Als ICK verpleegkundige heb ik altijd bij het AMC gewerkt. Ik ben acht jaar weggeweest om een docentenopleiding te doen en les te geven, maar zes jaar geleden ben ik toch weer teruggekomen naar ‘mijn’ ziekenhuis en afdeling: de Intensive Care Kinderen. Ik wilde per se hiernaartoe terug, want het is het mooiste vak wat er is.

“Juist omdat je af en toe heftige situaties meemaakt, is het heel fijn – en belangrijk – dat je lol met elkaar hebt.”

De complexe zorg voor ernstig zieke kinderen, het team, de technologie en het contact met de ouders geven me ontzettend veel plezier. Dat klinkt misschien gek, want kinderen zijn natuurlijk niet voor hun plezier in het ziekenhuis, maar juist omdat je af en toe ook heftige situaties meemaakt, is het heel fijn – en belangrijk – dat je lol met elkaar hebt. Daarbij heb ik me op de ICK ook kunnen ontwikkelen tot senior praktijkopleider. Je hebt hier veel kansen om je te ontplooien.

Geen dag hetzelfde

We werken hier met kinderen van nul tot achttien jaar met zeer uiteenlopende casuïstieken. Van baby tot puber en van trauma tot neuro- en kinderchirurgie, we maken veel mee. Het werk is daardoor heel afwisselend en uitdagend en het betekent dat je als ICK verpleegkundige van alles wel iets af moet weten.

Het leuke aan kinderen is dat ze zo spontaan zijn, soms ook hilarisch, soms aandoenlijk, soms bijdehand. Zo herinner ik me een heel leuk jongetje dat hier een tijdje lag met nierproblemen. Hij maakte altijd tekeningen die hij vervolgens ging verkopen aan wie ze maar hebben wilde. Je mocht zelf bepalen wat je ervoor wilde geven. Slim kind, vond ik – en lekker bijdehand.

“Ik heb wel eens met spoed een kindje naar Leiden gebracht. Dan rijd je dus in de spits, begeleid door drie agenten op motoren, langs alle files!

Wat ik ook graag doe, zijn de transportdiensten. Dan ga je samen met een Kinder Intensivist een ziek kind ophalen bij of wegbrengen naar een ander ziekenhuis. Ik heb wel eens met spoed een kindje naar Leiden gebracht, waar ze aan haar hart werd geopereerd. Dan rijd je dus in de spits, begeleid door drie agenten op motoren, langs alle files! Ja, werken op ICK is ook spanning en sensatie. De operatie was gelukkig goed gegaan, ze is bij ons teruggekomen en uiteindelijk weer naar huis gegaan.

Zorg voor kind en ouders

Op  ICK is er naast het kind ook veel aandacht voor de ouders, wat weer een extra dimensie geeft aan het werk. We betrekken de ouders zoveel mogelijk bij de zorg van hun kind, waardoor we vrij intensief contact hebben in een relatief korte periode. We zien vaders en moeders dan ook vaak terug om hun dankbaarheid te tonen voor de goede zorg. Dit kan ik altijd erg waarderen.

Maar ook als het niet goed is gegaan, als een kind is overleden, zien we de ouders terug. We nodigen ze altijd zes weken later uit voor een nagesprek. Dan blikken we terug en horen we hoe het met de familie gaat. Ik vind dat heel prettig. Het helpt hen, maar ook jezelf om af te sluiten. Dat soort dingen maken het werk heel waardevol.

Plezier met het team

Er zijn veel redenen waarmee ik anderen zou overtuigen hier te komen werken, maar de belangrijkste is denk ik toch het team. De intensieve zorg die we hier verlenen is echt teamwork. Goede samenwerking en er voor elkaar zijn maken dat ik plezierig werk. Met 60 collega’s ken je niet iedereen even goed, maar sommigen zie ik ook buiten het werk. Er zijn vrijdagmiddagborrels en allerlei andere initiatieven. Daarnaast hebben we een prachtig nieuwe afdeling! Ik zou iedereen aanraden om te komen werken op de Intensive Care voor kinderen.

Nieuwsgierig geworden naar de afdeling? Maak snel kennis en solliciteer.