Samenwerken met het hele ziekenhuis op de IC: Leann Vreeman

Samenwerking, dat is waar het om draait op de IC. Alle verschillende specialismen komen hier samen – en dat zijn er veel in het AMC. Leann vertelt hoe dat voor haar als IC-verpleegkundige is.

Van alle disciplines wat

Op de IC gaat het voor mij om samenwerken, want de intensieve zorg die we hier verlenen is echt teamwork. Je hebt te maken met zeer uiteenlopende casuïstiek en daarom ook met artsen van allerlei disciplines. Het team waar je mee werkt kan iedere dag anders zijn, dus het is vooral van belang dat je goed kunt samenwerken met iedereen.

“Eigenlijk werk je op de IC samen met het hele ziekenhuis, want alle specialisten die nodig zijn voor een specifieke patiënt, vliegen we in.”

Het leuke van de IC vind ik dat het werk heel breed is. Hier kan een patiënt tegelijkertijd een neurologisch en een respiratoir probleem hebben en daarbij ook nog een geïnfecteerde teen, bij wijze van spreken. Eigenlijk werk je hier dus samen met het hele ziekenhuis, want alle specialisten die nodig zijn voor een specifieke patiënt, vliegen we in. Niet alleen artsen, maar ook fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, echt van alles. Je leert daardoor ontzettend veel.

Als verpleegkundige op de IC moet je van alles wel iets afweten, elk lichaamsdeel: een beetje van neuro, een beetje van de longen, een beetje van wonden. Het hebben van de kennis is echter één ding, ernaar handelen is een tweede. In de praktijk betekent het alle opties openhouden, prioriteiten stellen en switchen tussen hersenen, longen en die teen. Dat is een kunst op zich.

Een goede band is goud waard

Een belangrijke eigenschap die je moet hebben, is collegialiteit. We maken heel wat mee met z’n allen; leuke en ook minder leuke dingen. Dan is het heel fijn als je op je collega’s terug kan vallen. Laatst had iemand twee patiënten achter elkaar die waren overleden, dan zorgen we ervoor dat ze de dienst daarna een patiënt uit de OK kan opvangen, want dat gaat bijna altijd goed. Zelf heb ik het ook wel eens moeilijk gehad, dan zijn er genoeg collega’s waar ik mee kan praten.

“Het bevordert de samenwerking als je een band hebt met elkaar.”

Gelukkig hebben we ook veel lol met elkaar, op werk, maar ook daarbuiten. Zo hebben we laatst nog een pubquiz gedaan en die keer daarvoor zijn we gaan kanoën. Ik denk dat teambuilding essentieel is. Het bevordert de samenwerking wanneer je een band hebt met elkaar. Ik kan het met vrijwel iedereen goed vinden en met een aantal collega’s ben ik zelfs goed bevriend. We lachen heel wat af samen!

Nieuwsgierig naar een baan op onze IC? Maak snel kennis met ons.