Twee extra handen aan bed; Zorgondersteuners helpen de verpleging:

Vorig jaar startte de afdeling Intensive Care Neonatologie met een pilot waarbij zorgondersteuners (kraamverzorgenden) worden ingezet ter ondersteuning van de zorg. Daniëlle, van origine kraamverzorgende, stapte als een van de eersten enthousiast aan boord van deze pilot.

Op de afdeling voor te vroeg geboren baby’s en ernstig zieke pasgeborenen werken zorgondersteuner Danielle en kinderverpleegkundige Guido. In deze blog vertellen over deze bijzondere nieuwe functie in het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC.

Daniëlle werkte met veel plezier als kraamverzorgende, maar omdat het werk moeilijk te combineren viel met haar eigen gezin, was ze op zoek naar iets anders. Een achternichtje dat bij het AMC werkte, lichtte haar in over de vacature voor de pilot. “Ik was eigenlijk meteen enthousiast, maar vond het ook best spannend,” vertelt Daniëlle. “Op 1 oktober 2018 ben ik begonnen, samen met vier andere nieuwe collega’s. De pilot is goed geslaagd: er werken nu al elf zorgondersteuners op de afdeling.”

Stille handen

Wat is precies de taak van de zorgondersteuners? Daniëlle: “Met ons erbij zijn er vier handen aan het bed: wij zijn eigenlijk zogenaamde stille handen. Wij ondersteunen het kindje als de verpleegkundige het kindje verzorgt en handelingen verricht. Als de ouders er zijn, doen zij die ondersteuning en verzorging vaak zelf. Daar kunnen we dan ook weer bij helpen. Daarnaast nemen we de verpleegkundigen zoveel mogelijk uit handen, zodat zij zich kunnen richten op de IC-zorg. Wij zetten bijvoorbeeld de voeding klaar en dekken een steriele tafel op als dat nodig is.

Nog betere zorg

Dankzij de inzet van de zorgondersteuners is de zorg op de IC-Neonatologie nóg beter geworden. “De kindjes worden nu te allen tijde ondersteund tijdens de verzorging,” zegt Guido. “Dankzij de zorgondersteuners hebben we bovendien meer tijd om het IC-werk te doen.” Daniëlle vertelt dat de zorgondersteuners ook deelnemen in de werkgroepen. “Een aantal van ons zit bijvoorbeeld in de borstvoedingswerkgroep. Zo kunnen wij ook de moeders die borstvoeding geven begeleiden en adviezen geven over bijvoorbeeld het kolven.”

Even wennen

Daniëlle herinnert zich dat het eerst even wennen was voor iedereen. “Het is een compleet nieuwe functie op de afdeling, dus dat moet je samen dan echt uitvinden. Uiteindelijk is gebleken dat het goed uitpakt. Wij zijn weliswaar die extra handen aan bed zodat de verpleegkundigen nog beter hun werk kunnen doen, maar wij kunnen ze niet vervangen. Als een kindje aan de beademing ligt of ademhalingsondersteuning nodig heeft, zullen wij bijvoorbeeld nooit zelfstandig deze baby verschonen. Dat soort dingen bespreken en evalueren we voortdurend met elkaar.” Het is een kwestie van goed samenwerken, elkaar aanvullen waar nodig en goed overleggen.

Het wiel is rond

Daniëlle heeft het uitstekend naar haar zin in haar nieuwe functie met haar nieuwe collega’s. “Ik zit hier echt op mijn plek en ik leer elke dag weer wat nieuws. Ik doe het werk dat ik leuk vind en het is niet zo ad hoc als mijn eerdere werk als kraamverzorgende, wat ik overigens ook heel erg leuk vond om te doen. Maar deze vaste tijden geven mij veel meer rust. De pilot is geslaagd; we zijn begonnen met een vierkant wiel dat nu nagenoeg is geslepen tot een rond wiel. Dit is een nieuwe functie in ontwikkeling, die ook goed past bij volledig nieuwe afdeling IC-Neonatologie die gaat komen, met single bed units. Het is heel leuk om aan de wieg daarvan te staan. Wie weet ga ik later ooit nog wel eens doorleren voor verpleegkundige, maar voorlopig zit ik hier helemaal goed!”

Heeft het verhaal van Danielle jouw geïnspireerd? Bekijk dan de vacature voor zorgondersteuner op de afdeling IC Neonatologie.