Werken op de Intensive Care is excelleren in je vak: Vivian Tromp

Als verpleegkundige op de Intensive Care lever je hoogcomplexe zorg aan patiënten die in levensbedreigende situaties verkeren. Dat vraagt om mensen die willen excelleren, mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Verpleegkundige Vivian vertelt over haar werk op de IC van het AMC.

Uit het oog, maar nooit uit het hart

Aan de ene kant is ons vak heel technisch, want op de IC heb je te maken met de meest geavanceerde apparatuur waar je mee om moet kunnen gaan. Het komt wel eens voor dat er zo veel organen falen, dat een patiënt bijna overal ondersteuning bij nodig heeft. Dan ben je veel tegelijk aan het doen en moet je heel goed coördineren en prioriteiten stellen.

Aan de andere kant heeft ‘excelleren’ een heel menselijke betekenis, het gaat tenslotte om patiënten. Niet zomaar patiënten, maar om leven of dood. Meestal gaat het goed, maar soms ook niet en dat is natuurlijk geen pretje. Gelukkig kunnen we het daar goed met elkaar over hebben. Iedereen begrijpt wat er is gebeurd, dus dat praat makkelijk. We zijn er echt voor elkaar.

“Soms komt iemand terug om je te bedanken, dat doet me dan weer beseffen hoeveel impact ons werk heeft.”

Het leuke van werken op de IC is de waardering. Niet alleen van collega’s, maar ook van patiënten. Soms komt iemand terug om je te bedanken, dat doet me dan weer beseffen hoeveel impact ons werk heeft. Ik krijg nog steeds elk jaar een kerstkaart van een patiënt van een paar jaar geleden. “Uit het oog, maar nooit uit het hart”, schrijft hij altijd. Dan weet je waar je het voor doet.

Bijzonder is hier heel normaal

Een dag uit het leven van een IC-verpleegkundige kan best wel hectisch zijn, daar moet je van houden. We zijn een academisch centrum, dus er gebeurt hier heel veel. Wat bijzonder is in andere ziekenhuizen, vinden wij heel normaal. Zeker op de IC zorgt dat voor flinke bedrijvigheid.

“Ik probeer niet alleen zelf te excelleren, maar ook anderen wat bij te brengen en beter te laten worden.”

Er zijn ook veel studenten op de werkvloer die we begeleiden. Ik heb altijd wel een ‘eigen’ student waar ik mee samenwerk. Ik vind dat echt leuk, ze houden je scherp. Je bent nooit uitgeleerd omdat je hen continu blijft uitleggen hoe dingen werken. Ik probeer niet alleen zelf te excelleren, maar ook anderen iets bij te brengen en beter te worden.

Ik vind dat je je als verpleegkundige kunt onderscheiden door zover mogelijk door te leren. Niet alleen op medisch vlak, maar ook daarbuiten. Zo ben ik me aan het ontwikkelen op het gebied van communicatie. Goede communicatie is essentieel; naar je collega’s, patiënten en hun familie, maar ook het geven van feedback bijvoorbeeld, en zelfreflectie: hoe communiceer ik zelf? Er valt altijd wel iets bij te spijkeren.

De IC als grootste uitdaging

Ik houd van de IC omdat het de grootste uitdaging is op verpleegkundig vlak. Misschien dat ik ooit nog wel de stap maak naar de kinder IC, maar een ander ziekenhuis? Nee. Ik ben opgeleid in Haarlem, maar wilde per se bij het AMC werken, dat leek me fantastisch. Nu werk ik hier al bijna zeven jaar en zijn mijn verwachtingen helemaal waargemaakt. Ik ken het reilen en zeilen op de IC van het AMC en breng die kennis met alle liefde over op nieuwe collega’s. Ze zijn van harte welkom!

Interesse? Bezoek onze pagina en maak kennis met ons.